Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Srčnožilni sistem je eden ključnih organskih sistemov, ki celicam dovaja potrebne snovi, hkrati pa od njih odvaja odpadne snovi. Na kratko se sliši dolgočasno, ko se potopimo v njegove naloge, pa spoznamo, da gre za zares kompleksen in zanimiv sistem. Še bolje pa je spoznati ga skozi 9 zanimivih dejstev spodaj:

  1. SRČNO-ŽILNI OZ. KARDIOVASKULARNI SISTEM JE ZELO DOLG. Če bi v linijo postavili vse arterije, kapilare in vene ene odrasle osebe, bi razdalja znašala okrog 100.000 kilometrov. Kapilare, torej najmanjše žile, bi prispevale kar 80% dolžine. Za primerjavo: obseg Zemlje je 40.000 km.
  2. VEČJE KOT JE TELO, POČASNEJŠI JE SRČNI UTRIP. To velja za celotno živalsko kraljestvo: večja kot je žival, počasnejši je njen utrip. Pri odraslem človeku je ta približno 74 udarcev na minuto, enako kot pri odrasli ovci. Pri kitu pa recimo le 5, medtem ko srce rovke utripne kar 1.000-krat v eni minuti.
  3. SRCE NE RABI TELESA. Srce lahko deluje tudi, če je ločeno od telesa, dokler prejema kisik. Razlog je v tem, da srce proizvaja lastne električne impulze, zaradi katerih bije.
  4. ZDRAVNIKI SO KAR 1500 LET SLEDILI NEPRAVILNEMU MODELU SRČNOŽILNEGA SISTEMA, ki ga je v 2. stoletju postavil grški zdravnik in filozof. Klavdij Galen. Namesto enotnega je prikazoval dva enosmerna sistema in srce, ki srka, ne poganja krvi po telesu. Anglež William Henry je napako odpravil okrog leta 1600.
  5. ŽILE V ENEM ŽIVLJENJU PRENESEJO MILIJON SODČKOV KRVI.
  6. RESNO SO LAHKO PRIZADETI VSI TIPI ŽIL. Čeprav se večina zaveda bolezni večjih žil, lahko imamo težave tudi s kapilarami.
  7. ŽILE DELUJEJO KOT ZAŠČITNO POLJE MOŽGANOV. Krvne žile so del obrambnega sistema, krvno-možganske pregrade. Njena naloga je da preprečuje nevarnim snovem, da bi dosegle možgane. Voda, kisik, CO2 lahko potujejo, bakterijam in drugim nevarnostim pa vstop prepovejo. Pa tudi nekaterim zdravilom, recimo zdravilom proti raku, zaprejo pot, kar zdravnikom lahko predstavlja težave.
  8. KRVNE ŽILE SO OBČUTLJIVE NA VREME. Srčnožilni sistem pomaga uravnavati telesno temperaturo. Žile se širijo, da sproščajo toploto, da se lahko ohladimo, in zožijo, da hranijo energijo. V ekstremnih primerih nizkih temperatur ali mokrih razmer pa lahko pride do tega, da žile ustavijo prekrvavitev, kar vodi v odmiranje tkiva.
  9. KRVE ŽILE SO OBČUTLJIVE NA SLADOLED. Poznate občutek, ko ugriznete v nekaj zares hladnega – ko rečemo, da so nam možgani zmrznili? Krivec za ta neprijeten občutek so žile. Ko se nekaj mrzlega dotakne neba v ustih, se žile zožijo, da preprečijo izgubo toplote, nato pa sprostijo, da pretok krvi teče naprej. To pa sproži trenutek bolečine, ki traja nekaj trenutkov. Mimogrede, ti občutki so močnejši pri tistih, ki trpijo za migrenami.

Če imate morda težave z venami, vas vljudno vabimo, da si pogledate našo ponudbo na tem področju: https://www.bauerfeind.si/kategorija-izdelka/kompresijske-nogavice/