Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mišice skrbijo za našo pokončno držo, fizično premikanje (da lahko sedimo, hodimo, jemo, itd) in premikanje notranjih organov (recimo, da srce opravlja svojo nalogo kroženja krvi in da hrana lahko potuje po prebavnem sistemu). V telesu je zelo veliko mišic, kar 650 samo skeletnih. Poglejmo si nekaj zanimivih dejstev v zvezi z njimi.

  1. Mišice predstavljajo približno polovico teže človeškega telesa: mišično tkivo je kar 15% gostejše od maščobnega.
  2. Da se nasmejemo, je potrebno delo 17 mišic, 43 pa da se namrščimo. Za en korak pa se aktivira kar 200 mišic.
  3. Če moč mišice razumemo kot sposobnost uporabe sile na nečem, potem je čeljustna mišica najmočnejša mišica v telesu. Glede na delo, ki ga opravljajo, pa so najmočnejše zunanje očesne mišice, ki so velike in približno 100x močneše, kot je to potrebno glede na majhnost in nizko težo zrkla. Zmotno je mišljenje, da je najmočnejša mišica jezik, saj ga v resnici sestavlja 8 mišic.
  4. Mišični spomin se ustvarja s ponavljanje gibov znova in znova. Mišice se prilagajajo, postajajo vse bolj natančne in točne pri tem, kar počnejo. Zato je trening pri športu tako zelo pomemben.
  5. Mišice pridobimo enkrat hitreje, kot jih izgubimo. Če nam torej vzame en mesec časa, da se nam izoblikuje neka mišica, bosta minila dva meseca, preden se bo degenerirala nazaj v prvotno stanje/moč.
  6. Mišice ne morejo potiskati. Lahko le vlečejo. Če se vam zdi, da nekaj potiskate, v resnici vlečete z drugimi mišicami. Na primer, ko nekaj potiskate z rokami – pravzaprav mišice na zadnji strani rok vlečejo komolce.
  7. Mišice ustvarjajo zvok. Če bi bili ljudje sposobni slišati frekvence nižje od 20 Hz, bi slišali premikanje lastnih mišic.
  8. Ljudje smo zelo močni. Če bi lahko hkrati potegnili z vsemi mišicami v telesu, bi lahko dvignili 25 ton.