Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Masaža je vrsta terapije, ki uporablja mehansko energijo, in ki jo ima rad vsak izmed nas. Predstavlja tudi eno od komponent higiene telesa, zato jo je treba občasno prakticirati. Res pa je tudi, da mnoge zmedejo številne vrste masaž in ne vedo, katera masaža je najbolj primerna za njih in kdaj. Zaradi tega je dobro pregledati najpogostejše vrste masaž, pa tudi tiste nekoliko manj običajne, in spoznati razlike med njimi.

Klasična ali medicinska masaža
Je sicer tudi vrsta fizikalne terapije, se pa medicinska masaža najpogosteje uporablja za rehabilitacijo. Z rokami jo izvaja usposobljena oseba, njen cilj pa je vplivati na krvni obtok, limfni sistem, mišice in živce.

Sproščujoča masaža
To je najbolj priljubljena in najpogosteje izvajana vrsta masaže. Terapevt masira površinske dele mišic z dolgimi in krožnimi gibi s pomočjo olja ali masažnega losjona. Ta vrsta masaže je nežna in sproščujoča in jo priporočajo ljudem, ki še nikoli niso bili na masaži.

Tajska masaža
Izvaja se na vzmetnici in v lahkih oblačilih. Masaža poleg fizične stimulacije mišic, sklepov in drugih telesnih struktur učinkovito vpliva tudi na energetsko strukturo in živčni sistem ter tako spodbuja globoko sprostitev in razbremenitev stresa. Izboljša gibčnost telesa, pospeši okrevanje mišic po športnih in drugih naporih, odpre energijske pretoke in izboljša cirkulacijo.

Športna masaža
Gre za masažo, ki je zelo pomembna pri preprečevanju športnih poškodb in pri okrevanju po poškodbi. Eden glavnih ciljev je zmanjšati mišično napetost, izvaja pa se z gibi, ki so hitrejši in intenzivnejši kot pri na primer sproščujoča masaža.

Refleksologija
Je veliko več kot le masaža stopal. Reflekna masaža je sestavljena iz pritiskanj na točke na podplatih, ki so povezane z organi v telesu. Teorija pravi, da je vsaka točka na telesu povezana z eno točko v podplatu. Tovrstna masaža stopal je izjemno sproščujoča, še posebej pri ljudeh, ki veliko časa preživijo na nogah in lahko pozitivn vplivajo na določene organe v telesu.

Anticelulitna masaža
Nanaša se na dele telesa, ki jih prizadene celulit. Najučinkovitejša tovrstna masaža je ročna masaža. Lahko je boleča, vendar ne sme biti pretirano boleča. Pri anticelulitni masaži je pomembno narediti več tretmajev, da opazimo rezultate. Ta vrsta masaže uporablja eterična olja, ki spodbujajo cirkulacijo krvi.

Aroma masaža
To je masaža z eteričnimi olji, ki jih maser meša z baznimi olji, ki so primerna za vašo kožo. Cilj aroma masaže je sprostitev telesa in duha.

Masaža glave, obraza in dekolteja
Je prijeten in sproščujoč tretma, ki lajša stres, tesnobo, napetost, glavobol. Vsak del masiramo in pomirjamo posebej. Poudarek je na tistih delih, kjer obstaja napetost. Masaža se zaključi z masažo glave.

Preden se odločite za katero od masaž, morate vedeti ali se želite konkretno sprostiti in ublažiti stres ali olajšati simptome določenega zdravstvenega stanja? Preden načrtujete termin, preverite, kakšen slog masaže uporablja vaš terapevt in preverite, ali se lahko prilagodi vaši starosti in stanju. Masaže so pomemben korak k zdravju, učinkovite so proti stresu in psihični napetosti, učinkovito izboljšujejo kakovost življenja.