Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telo izgublja vodo skozi dihanje, potenje in prebavo, zato se je pomembno rehidrirati s pitjem tekočine in uživanjem živil, ki vsebujejo vodo. Večina ljudi, ki so v dobri telesni formi, dobi dovolj tekočine s pitjem vode in drugih pijač, ko čutijo žejo, pa tudi s pitjem pijače ob obrokih hrane. Ženske, ki so noseče ali dojijo, pa bi se morda morale o vnosu tekočine oziroma povišanju količine le-te posvetovati s svojim zdravnikom.

Vsi vemo, da je voda nujna za preživetje; a kako pravzaprav sploh pomaga?

Ali ste vedeli, da voda pomeni približno 60% naše telesne teže? Telo pač vodo uporablja v vseh svojih celicah, organih in tkivih, da pomaga uravnavati svojo temperaturo in ohranjati druge telesne funkcije. Ker telo izgublja vodo skozi dihanje, potenje in prebavo, je pomembno rehidrirati s pitjem tekočine in uživanjem živil, ki vsebujejo vodo. Količina vode, ki jo potrebujemo, pa je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s podnebjem, v katerem živimo, koliko smo fizično aktivni ter če imamo kakšno bolezen ali kakšne druge zdravstvene težave.

Voda ščiti naša tkiva, hrbtenico in sklepe
Voda naredi več kot samo pogasi žejo in uravnava telesno temperaturo; v telesu namreč skrbi tudi za ohranjanje vlažnosti tkiva. Saj veste, kakšen je občutek, kadar se nam osušijo oči, nos ali usta? Ohranjanje hidracije telesa pomaga ohranjati optimalen nivo vlažnosti na vseh občutljivih področjih v telesu, tudi v krvi, kosteh in možganih. Dodatno voda pomaga pri zaščiti hrbtenjače in deluje kot mazivo in blažilnik za naše sklepe.

Voda pomaga telesu odstranjevati odpadke

Ustrezen vnos vode omogoča, da telo z znojenjem, uriniranjem in defekacijo izloča odpadke. Ledvice in jetra uporabljajo to funkcijo, pa tudi črevesje. Voda nam lahko pomaga tudi preprečevati zaprtje črevesja, s tem, da mehča blato in pomaga prebavljeno hrano premikati skozi črevesni trak. Vendar pa je tu vseeno treba opozoriti, da ni nobenih pravih dokazov, da bo povečanje vnosa tekočine zagotovo zdravilno delovalo na zaprtje.

Vodina pomoč pri prebavi

Prebava se začne s slino, katere osnova je voda. Prebava sicer temelji na encimih, ki jih najdemo v slini in ki razgrajujejo hrano in tekočino ter raztopijo minerale in druga hranila. Pravilna razgradnja omogoča telesu lažje vpijanje mineralov in hranil. Voda je potrebna tudi, ker nam pomaga prebaviti topne vlaknine. S pomočjo vode se ta vlakna zlahka raztopijo in s tem izboljša zdravje črevesja, ki lahko posledično oblikuje dobro, mehko blato, ki ga je mogoče enostavno izločiti.

Voda preprečuje, da bi dehidrirali
Ko aktivno migamo, se znojimo zaradi visoke temperature ali pa se spoprijemamo z zvišano telesno temperaturo oziroma z boleznijo, ki povzroča bruhanje ali drisko, telo izgublja veliko tekočine. Če izgubljamo tekočino iz kateregakoli od teh razlogov, je pomembno povečati vnos tekočine, tako da povrnemo naravno raven hidracije v telesu. Osebni zdravnik nam lahko priporoči, da pijemo več tekočine tudi pri zdravljenju drugih zdravstvenih težav, kot so okužbe mehurja in kamnov v sečilih. Ravno tako lahko povečan vnos tekočine svetuje nosečnici ali doječi mami, saj telo v takšnem stanju porablja več vode.

Koliko vode potrebujemo?
Ni trdnega in hitrega pravila in mnogi posamezniki izpolnjujejo svoje dnevne potrebe že preprosto s pitjem vode, ko so žejni. Pravzaprav večina zdravih ljudi dobi dovolj tekočine s pitno vodo in drugimi pijačami, ki jih uživajo zaradi občutka žeje, pa tudi s pijačo, ki jo uživajo pri obrokih hrane. Če pa niste prepričani glede vaše ravni hidracije, poglejte svoj urin. Če je jasne barve, ste v dobri formi in ni treba skrbeti. Če je urin temen, pa to verjetno pomeni, da se dehidrirani.

Povzeto po: https://www.everydayhealth.com/water-health/water-body-health.aspx