Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ste se kdaj vprašali, kakšna je razlika med masažo in fizioterapijo? Obstaja veliko vrst masaž in mnogi so zmedeni v poplavi terminov, kot so sproščujoča, klasična, medicinska, športna, aroma, … in ne vedo, katera masaža je za koga in katera bi bila najbolj primerna za njih.

Masaže so najdražji tretma posameznikov, ki želijo izboljšati svoje splošno psihofizično stanje ali se osvoboditi bolečine in napetosti. Masaža je dialog s tkivom, v katerem osebi ni treba govoriti, telo pa izkušenemu masažnem terapevtu pripoveduje o vseh stresih, ki so se nabrali v njem.

Najpogostejše vrste masaž so:

  • Medicinska masaža: ena najbolj učinkovitih metod, ki je prvenstveno namenjena reševanju raznih fizičnih komplikacij – od bolečine v vratu in hrbtu, rokah, hrbtenici, vnetja mišic in živcev, glavobolov, migren, stanj po operacijah in poškodbah, problemov z dihanjem in podobno. Masaže so nepogrešljive tudi pri uspešnem in popolnoma naravnem zdravljenju išiasa. Cilj masaže je zdravljenje ali blaženje bolnih stanj, kar se doseže s pospeševanjem kapilarne cirkulacije prizadetega dela telesa, boljšo oskrbo s kisikom, izboljšanjem metabolizma, zmanjšanjem mišičnega tonusa …
  • Športna masaža: tehnika, ki je namenjena športnikom, njen primarni cilj pa je pohitriti okrevanje mišic po fizičnem naporu. Za razliko od splošnega prepričanja ne rabi biti zelo izrazito visoke intenzitete, ampak je poudarek na individualnih potrebah športnika, ki se ga masira. Ker se pri vadbi v mišicah dogajajo mikro-travme mišičnih vlaken, ki vodijo v vnetja in bolečino, je športna masaža najboljši način hitrejšega okrevanja mišic. Ta tehnika se lahko uporablja redno ali po potrebi, se pravi redno ali nekajkrat na teden po samem treningu ali pa občasno, ko športnik začuti potrebo.
  • Sproščujoča masaža: zelo pomemben je ambient prostora – atmosfera je sicer pomembna pri vseh oblikah masaže, ampak pri sproščujoči je še posebej pomemben dejavnik. Nežna svetloba, dišeče sveče, eterična olja, tiha pomirjajoča glasba vas uvedejo v trenutek sproščanja in nekak, kjer ni stresa. Poleg samega umirjanja in sproščanje je cilj tudi regeneracija in vzpostavljanje pravilnega razmerja in toka energije v telesu. Za razliko od medicinske, športne in klasične masaže ta tehnika ni intenzivna, ampak z gibi sproščamo celotno telo in um.
  • Klasična masaža: najbolj znana masaža za spopadanje s stresom, njena največja značilnost pa je izboljševanje prekrvavitve. Po intenzivnosti je nekje med sproščujočo in športno masažo. Odlična je za sproščanje napetosti v mišicah in vračanje energije po poškodbah, izboljša se preskrba s kisikom in hranljivimi snovmi, izboljša izločanje vode iz telesa in stimulira imunost.

Omenimo lahko še anticelulitno masažo, čeprav pri njej ni nobenih dvomov, razen tega, da lahko nestrokoven maser pusti zares hude posledice. Če ste na tej vrsti masaže kdaj domov prišli z modricami, vedite, da ste bili v rokah nestrokovnjaka, od katerega morate bežati. Obstajajo pa še aroma masaže, tajske masaže, limfne drenaže, masaže s čokolado in druge.

Šolani fizioterapevti večkrat trdijo, da lahko samo oni izvajajo kvalitetno medicinsko masažo, pa čeprav se program šolanja za fizioterapevta zelo malo dotika same medicinske masaže in masaže na splošno.

Masaža relaksira, umirja, umika blokade, popravlja prekrvavitev in krepi telo. Včasih je to dovolj tudi za zdravljenje. No, posamezniki s simptomi težave samo z masažo na žalost ne bodo rešili težave. S simptomi nam telo govori, da se moramo ustaviti, oceniti razlog nastanka simptomov in ukreniti nekaj, da se tega rešimo.

Vseeno pa so za kvalitetno in zdravo mobilnost zadolženi fizioterapevti. Naš Tomaž vam bo z veseljem svetoval okrog tega in glede izbire izdelkov, ki vam bodo pomagali povrniti izgubljeno mobilnost.