Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ne glede na to, kako udobno sedite; če vaše delo zahteva, da presedite večji del dneva, bo to zagotovo škodovalo vašemu hrbtu in morda tudi vodilo do bolezni hrbtenice in napetih mišic. Poskusite vsake pol ure vstati za minuto ali dve, se malo pretegniti in sprehoditi.

Kljub naslovu članka, se moramo zavedati, da zdravo sedenje pravzaprav ne obstaja in da sedenje nikakor ne more biti dobro za našo hrbtenico. Vseeno pa vam lahko pokažemo, kako pomembno je izbrati dobre stole in ledvene naslone, ki bodo zmanjšali simptome bolečine in nelagodje.

7 nasvetov za pravilno sedenje:

  • V pisarni sedite čim manj – poskušajte stati, koliko je mogoče. Če ne morete jemati pogostih premorov, vstanite kadarkoli lahko – sprehodite so do natisnjenih dokumentov, če kaj rabite od sodelavca, vstanite in se sprehodite do njegove mize …
  • Sedite s podporo za hrbet (recimo z blazino, narejeno v ta namen)
  • Kolke in kolena imejte postavljene pod pravim kotom (če je treba, pod noge postavite podstavek)
  • Sedite na stolu s podporo za hrbet in nasloni za roke. Sedenje na mehkem kavču ali stolu vodi le do tega, da se hrbet zvija. Bodite pozorni, da ne sedite zgrbljeni!
  • V pisarni nastavite višino stola in mize tako, da boste sedeli dovolj blizu mize. Komolci in roke morajo počivati na stolu tako, da so ramena poravnana.
  • Če se vaš stol vrti, se ne obračajte samo z zgornjim delom telesa, ampak obrnite celo telo.
  • Ko vstajate iz sedečega položaja, se najprej premaknite do roba stola, nato pa dvignite in stopite na noge. Izogibajte se zvijanja v pasu.

Tudi sedenje s prekrižanimi nogami je čest prizor. Mnogi tako sedijo, ker so se tako pač navadili in to počnejo nezavedno. Ampak manj ljudi pa ve, da je to zelo škodljivo tako za zdravje kot videz. Mnoge študije so pokazale, da dolgotrajno sedenje s prekrižanimi nogami vpliva na povišan krvni tlak – tudi če težave s tlakom sicer sploh ne obstajajo. Izogibanje takemu sedenju tako prispeva k boljši cirkulaciji in preprečuje t.i. mrežaste oziroma pajkove veneVztrajanje v takem položaju sicer lahko vodi celo do paralize peronealnega živca, kar oslabi mišice, ki so zadolžene za dviganje stopala.