Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zagotovo ste že kar nekajkrat slišali, da takoj po jedi ni priporočljivo početi nekaterih stvari, in se takrat vprašali, kakšno vezo imajo te prepovedane aktivnosti s polnim želodcem. Naj vam povemo, da so osebe, ki so vam to govorile, imele prav.

Ena od stvari, ki se jo zelo rado opozarja (še posebej poleti, na dopustu) je, da se po obilnem obroku nikakor ne sme iti plavati, ampak je dobro počakati vsaj pol ure. Gre za to, da tuširanje, plavanje oziroma kar vsak dolgotrajnejši stik z vodo upočasni prebave. Po obroku se namreč kri usmeri proti želodcu zato, da se stimulira prebava; če pa smo v vodi, se bo del krvi preusmeril na mišice rok in nog, posledično pa se bo prebava upočasnila.

Prepoved je s tem, upamo, razumljiva. Tu pa sta še prepoved spanja in telesne aktivnosti. Če ste eden od tistih tipov ljudi, ki najraje ne bi spali, ampak raje trenirali, vseeno dvakrat premislite. Morda boste res hitreje pokurili kalorije, ampak hkrati boste prebavnemu sistemu odvzeli potrebno kri. Vsi po tem, ko napolnimo svoj želodček, postanemo malce zaspani, to pa zato, ker naše telo skuša prebaviti celoten obrok. Ravno zato, ker možgani pošiljajo kri proti želodcu, nas manjko le-te v glavi dela zaspane.

Za prepoved spanja po jedi se lahko zahvalite gravitaciji, sploh tisti, ki vas muči zgaga. Ko ležimo, se želodčna kislina širi iz trebuha proti prsim in grlu, posledično lahko po spanju v ustih čutimo kisel okus. Čeprav se zaradi spanja po jedi ne bomo (dodatno) zredili, drži, da med spanjem telo shranjuje hrano in je ne izgoreva. Zato je bolje, da počakamo uro ali dve, preden ležemo k počitku, saj bo do takrat naš obrok že precej prebavljen. Če si vseeno želite nekaj aktivnosti, priporočamo lahkoten sprehod.