Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telesna aktivnost je zelo pomembna za ohranjanje nivoja sladkorja v krvi znotraj normalnih meja. Z redno telesno aktivnostjo se tako zmanjša tveganje za pojav komplikacij v zvezi s sladkorno boleznijo. Sočasno pa se ojača srce, zniža krvni tlak, zmanjša nivo stresa – to pa so vse pomembni faktorji pri nadziranju sladkorne bolezni.

Telesna vadba lahko zniža nivo glukoze v krvi, mišice pa med vadbo porabljajo glukozo. Z drugimi besedami: ob vsaki vadbi se bo nivo glukoze v krvi zmanjšal. Če vaše telo ne izkorišča inzulina na primeren način, bo imela vadba na vaše zdravje še boljši učinek.

Ob tem bo telovadba pomagala preprečevati še ostale zdravstvene težave in motnje, še posebej bolezni kardiovaskularnega sistema. Pri diabetikih obstaja višje tveganje zamašenih arterij, ki lahko vodi v srčni infarkt.

Obstajajo trije osnovni tipi telesne vadbe: aerobne vaje, vaje za moč in vaje za boljšo fleksibilnost. Seveda je najbolj priporočljivo ustrezno kombinirati in usklajevati vse te tri tipe vadbe. Aerobne vaje so hoja, tek, tenis, košarka, kolesarjenje, …

Večino dni v tednu je dovolj 30-minutna izvajanje vaj za moč. Če nimate pol ure časa v kosu, potem vadite 3x dnevno po 10 minut. Zapomnite si, da aerobne vaje lahko izvajate skozi ves dan. Hoja v službo in nazaj je aerobna vaja, pa tudi sprehajanje hišnega ljubljenčka ali izbira stopnic namesto dvigala.

Vaje za moč bodo povečali vašo mišično maso in izgradile močne in čvrste kosti. Povečanje mišične mase je za diabetike še posebej pomembno, saj mišice porabljajo glukozo. Vaje za moč delajte 20 do 30 minut 2-3-krat na teden. To bo povsem dovolj, da boste izkoristili vse prednosti tovrstne vadbe.

Vaje za izboljšano fleksibilnost so zelo pomembne za boljše delo mišic in sklepov. Zato se raztegnite pred in po vajo, da bi sprostili mišice in se rešili napetosti..

Se vam zdi, da vadba zahteva od vas preveč časa oziroma finančni vložek, na katerega niste pripravljeni? Poskusite naslednje (treba je le spremeniti nekaj navad iz vsakdanjega življenjskega ritma):

–          Namesto z avtom hodite v trgovino ali v službo peš.

–          Izbirajte stopnice in ne dvigala.

–          Opravljajte domača opravila (sesanje, brisanje oken, likanje, …).

–          Imate psa? Redno na sprehode z njim!

–          Po večerji se vsaj pol ure sprehajajte.

–          Vsak dan začnite s 15-minutno jutranjo gimnastiko.

–          Vikende preživljajte v naravi (hodite, planinarite, kolesarite itd.).

–          Sčasoma lahko uvedete tudi nove aktivnosti oziroma povečati obstoječe (recimo jutranjo gimnastiko na 20 minut, vožnja sobnega kolesa ob gledanju najljubše serije na televiziji …)