Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Preobremenitveni sindromi spodnjih okončin, še posebej stopal, so pogost pojav pri športnikih ter predstavljajo tako diagnostičen kot terapevtski izziv. Med zunanjimi dejavniki tveganja preobremenitvenih sindromov so vsekakor največkrat motnje biomehanike spodnjih okončin, ponovno največkrat stopal, ter njihovih statičnih in dinamičnih funkcij.

Pri korekciji motenj biomehanike stopal pomembno vlogo odigra uporaba primernih ortopedskih vložkov. Po pedobarografski analizi s pomočjo elektronske platforme – med hojo in pri stanju na mestu – se računalniško vodeno in s pomočjo robotike izdela individualni vložek različne trdote. Njegova funkcija je korigirati vse zaznane deformacije zadnjega, srednja in/ali sprednjega dela stopala, glede na posamezen preobremenitveni sindrom pa se lahko dodajo še določene spremembe višine ali vdolbine vložka. Ortopedski vložki pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju različnih sindromov na stopalu, kot so: plantarni fasciitis,vnetje ahilove tetive, sezamoiditis, tendinitis dolgega fleksorja palca, metatarzalgija in druge poškode.

Še posebej pa se ortopedske vložke priporoča pri zdravljenju ostalih preobremenitvenih sindromov spodnjih okončin, kot so patelarni tendinitis (Skakalno koleno), sindrom iliotibialnega trakta itd. Zahvaljujoč novim tehnikam diagnosticiranja statičnih in dinamičnih motenj v stopalu in tehnologijam izdelave ortopedskih vložkov iz različnih materialov pa je danes možno preprečevati in zdraviti številne preobremenitve sindrome stopala in spodnjih okončin v celoti.

Za normalno delovanje stopala, ki je v določenih fazah hoje zelo zapleteno, morajo harmonično delovati različne skupine mišic, sklepi pa imeti prosto gibljivost. Zmanjšanje funkcije ali moči katerekoli skupine mišic vodi do deformacije stopala, tudi spuščanja stopalnega loka, saj pride do nesorazmerja med močjo mišic in teže telesa.

Pri veliki večini športnikov so stopala izpostavljena mnogo večjim statičnim in dinamičnim obremenitvam kot v vsakdanjem življenju in seveda višje obremenitve vodijo do hitrejše utrujenosti v mišicah, na daljši rok pa tudi v spremembe struktur kosti, samih mišic in njihovih vezi. Te spremembe se v glavnem kažejo kot klinični simptomi ali sindromi, ki se bodo prej pokazali pri športnikih, ki so imeli spuščen stopalni lok že ob začetku resnega ukvarjanja s športom.

Najpogostejši simptomi so izjemna utrujenost mišic ob pojavih bolečine in krčev, kar spada v t.i. akutna obolenja. Če je stopalo preobremenjeno dalj časa, pa se pojavijo tegobe druge vrste, kot so kronični sindromi oziroma sindromi preobremenjenosti. Pri teh športnikih je možnost poškodb v stopalu ali golenice precej večja.

Preprečevanje težav s stopalom je lahko aktivno in pasivno. Aktivno preprečevanje vključuje ojačanje določenih skupin mišic, pasivno pa vključuje korekcijo statike oziroma predpisovanje ustreznih ortopedskih vložkov.

Ortopedski vložki imajo torej pomembno funkcijo pri preprečevanju in zdravljenju težav, ki nastanejo kot posledica preobremenjevanja stopal, še posebej je njihova uporaba dobrodošla pri preprečevanju oziroma zdravljenju nastalih statičnih deformacij stopal.

Temelj človeškega telesa je oblika noge. Ortopedski vložki zmanjšujejo pritisk na stopala, kolena, boke in hrbet. Imajo biomehanični učinek in tako pomagajo stopalu, da funkcionira normalno. Vsako stopalo potrebuje drugačno podporo, zato Bauerfeind nudi več kot 300 različnih modelov čeveljnih vložkov, tako da lahko vsak posameznik najde primeren vložek za svoje potrebe.

Prenesite naš katalog product_catalog_insoles_04-2013 ali nas obiščite na Dolenjski cesti 242b in pridobite nasvet strokovnjaka.