Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, s katero prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, zaradi česar te postanejo krhke in lomljive. Spada med pet najpogostejših kroničnih bolezni nasploh, 80% prizadetih pa predstavljajo ženske. Osteoporoza je bolezen poznih let, največkrat pa je povezana s hormonskimi spremembami, ki se dogajajo v starosti. Najpogostejše in najbolj nevarne manifestacije te bolezni so zlomi vretenc, kolka in podlahti nad zapestjem.

Zakaj nastane?

Osemdeset odstotkov obolelih predstavljajo starejše ženske, najpogosteje pa je vzrok  manjše nastajanje ženskih spolnih hormonov – estrogenov – v menopavzi. Kostni skelet je ves čas izpostavljen velikim obremenitvam. Da to lahko zdrži, se kosti skozi življenje prenavljajo in obnavljajo. To nalogo opravljajo osteoblasti in osteoklasti, celice, ki razgrajujejo stare in poškodovane dele kosti in gradijo novo kost. Ta proces poteka v interakciji med hormoni in mehanskimi dražljaji in ravnotežje med njimi je bistveno za normalno delovanje kosti. Pri otrocih se celotni kostni sistem zamenja v petih letih, pri odraslih pa je ta čas podvojen.

Obremenitev ima zelo pomembno vlogo pri obnavljanju kosti. Zato športniki, ki z delom mišic močneje obremenjujejo kosti, neprestano izzivajo dražljaje na kosteh in s tem spodbujajo njihovo obnavljanje. Telesna aktivnost je tako eden od najbolj učinkovitih načinov preprečevanja osteoporoze.

V reprodukcijski dobi, ko imajo še normalno količino estrogena v krvi, so ženske zaščitene pred propadanjem kostne mase. V menopavzi pa se stvari drastično spremenijo, zmanjševanje kostne mase pa se prične postopoma in neizbežno. Dodatne bolezni, nezdrava prehrana, premajhna telesna aktivnost in genetska preddispozicija ta proces le še pospešijo in lahko pripeljejo do patološkega zmanjšanja kostne mase – osteoporoze. Izjemno pomembno vlogo pri čvrstosti in kvaliteti kosti igra mineral kalcij. Ta skupaj s fosforjem tvori soli, ki v kombinaciji s kolagenom tvorijo osnovo kostnega tkiva. Zato vsaka motnja, ki zmanjša količino kalcija v krvi, vpliva na razvoj osteoporoze.

Največkrat je krivec za takšno stanje premajhna količina kalcija v prehrani, sledijo motnje absorbiranja kalcija pri raznih boleznih prebavil ter bolezni ščitnice, nadledvičnih žlez, stres in zdravljenje s kortikosteroidi ipd.

Vitamin D je bistven za absorbiranje kalcija v tankem črevesju in njegov primanjkljaj vpliva na količino kalcija v kosteh. Vitamin D nastaja v koži ob stiku s sončnimi žarki, tako da tudi premalo nastavljanja soncu vpliva na zmanjševanje absorbiranja kalcija in prispeva k demineralizaciji kosti.

Vrsto let so zdravniki ženskam neutrudno predpisovali zdravila proti osteoporozi. Alternativne zdravnike, ki so priporočali naravne načine zdravljenja, pa so imeli za norce. A danes se mnogi znanstveniki popolnoma strinjajo z njimi in celo opozarjajo na neučinkovitost in tudi škodljivost konvencionalnih zdravil za zdravljenje osteoporoze.

Danes se priporoča zdrava prehrana, telovadba in vnos dodatnih vitaminov ter mineralov; zdravila pa niso le draga, ampak imajo lahko nevarne stranske učinke – med njimi so, ironično, tudi zlomi kolkov in nekroza (odmiranje kosti) ličnice. Biofosfonati pa, na primer, motijo normalno strukturo kosti s tem, da blokirajo osteoklaste – celice, ki razgrajujejo stare kosti in na njihovem mestu tvorijo nove. Posledično nove kosti nastajajo na starih, namesto, da bi jih zamenjale. S tem se gostota krvi res poveča, a struktura postane nenaravna, zdravje takih kosti pa je vprašljivo. Poleg tega lahko biofosfonati povzročijo tudi srčno aritmijo, ki je lahko smrtonosna.

Postavljanje diagnoze

Glavni parameter diagnoze osteoporoze je merjenje gostote kosti, pri čemer se meri odstopanje te gostote glede na vrednosti pri zdravi mladi populaciji. Poleg teh meritev so za diagnozo pomembni tudi natančna anamneza in zaznavanje raznih dejavnikov, pomagajo pa tudi določeni laboratorijski izvidi. Med dejavnike tveganja spadajo starosti, višja od 50 let, pričetek menopavze, pretirana konzumacija alkohola in kofeina, kajenje, nizka teža, motnje v prehrani ter premalo telesne aktivnosti.

Vadbe, preventiva in zdravljenje

Tako kot mišična masa, se tudi kostna masa s časom zmanjšuje, če nismo redno telesno aktivni. Redno ukvarjanje s športom je tako bistveno za preprečevanje osteoporoze, saj ne »delajo« le mišice, ampak tudi kosti. Kot odgovor na vadbo se kosti obnavljajo.

Za preventivo in tudi zdravljenje osteoporoze pomagajo različne oblike vadbe, dvigovanje uteži se pri tem kaže posebej učinkovito za formiranje močnih kosti. Starejše osebe, ki se malo gibljejo, morajo začeti z rednimi sprehodi, da pridejo nazaj v formo, mladi in močnejši pa lahko takoj začnejo z vajami za moč.

Že danes po ocenah kar 8 do 10 % svetovne populacije trpi zaradi osteoporoze, v naslednjih 20 letih pa naj bi se številka podvojila. Gre za bolezen v starosti, svetovna populacija pa postaja vse starejša in starejša, sodobni način življenja pa vse bolj eliminira gibanje in zdravo prehrano, kar potihem vodi v epidemijo. Zdravljenje je dolgotrajno, posledice pa zelo težke, zato preventiva v obliki redne fizične aktivnosti, zdrave uravnotežene prehrane, izogibanje alkoholu, kajenju in kofeinu predstavljajo prvo izbiro pri reševanju te globalne bolezni.