Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Z leti se kot posledica staranja, poškodb in že premikanja samega po sebi zmanjšuje fleksibilnost ligamentov, sklepi pa se počasi izrabljajo. Zato se najpogosteje pojavlja bolečina v kolenih – posledično se spreminja naša postava, s tem pa se bolečina pojavi še v hrbtu in medenici.

Kar nas večina pozablja, čeprav je to ravno tako pomembno kot sama vadba, je fleksibilnost, ki jo dosegamo z raztezanjem. Najbolj preprosta definicija fleksibilnosti bi bila svoboda premikanja, zmožnost največjega obsega premikanja v enem ali v več sklepih. Fleksibilnost se seveda nanaša na raztegljivost vseh mehkih tkiv okrog sklepov.

Ob izvajanju vsakršne telesne aktivnosti pa tudi v situacijah vsakdanjega življenja je telo izpostavljeno različnim tveganjem za poškodbe. En sam hiter nekontroliran premik lahko privede do poškodbe vezivnega tkiva, v končni fazi tudi do poškodbe mišice. V takšnih primerih se aktivirajo določeni telesni obrambni mehanizmi, ki s svojim delovanjem skušajo preprečiti poškodbo. Glavna gradnika teh mehanizmov sta Golgijev organ in mišično vreteno. Čeprav v osnovi opravljata isto nalogo – ščitita nas pred poškodbami, je razlika med njima v tem, da mišično vreteno teče vzdolž mišice, Golgijev organ pa je umeščen med tetivna vlakna.

Športnik, ki se je raztegnil, bo telesno in miselno sproščen, kar mu bo pomagalo pri koncentracij, zmanjšala se bo možnost poškodb sklepov, mišic in vezi, izboljšal pa se bo krvni pretok in drugi regenerativni procesi.