Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vse svetovne in domače organizacije, ki skrbijo za dobro počutje otrok, poudarjajo, da je treba tako starše kot  otroke izobraževati o uporabi mobilnih telefonov in drugih novih tehnologij. Starši morajo otroku razložiti, kako uporabljati pametni telefon in ga pri tem nadzirati. Na žalost nekateri starši o tem sploh ne razmišljajo oziroma se te težave začnejo zavedati šele, ko je že prepozno.

V osnovi starši ne bi smeli otrokom dovoljevati uporabe mobilnega telefona z neomejenim dostopom do interneta in neomejenim prenosom ter uporabo aplikacij in iger.

Pozitivne strani mobilnih telefonov

Mobilne tehnologije izboljšajo povezanost in olajšajo komunikacijo med ljudmi ter iskanje, zbiranje in obdelavo informacij. Ponujajo številne uporabne vsebine, logične igre, učenje skozi igro, spletna mesta in aplikacije za učenje glasbe, matematike, geografije, tujih jezikov, astrologije, učenje programiranja, kvize znanja itd. Vendar to ne pomeni, da bi morali mobitel otroku dati v uporabo brez nadzora in omejitev. Potrebna sta strog nadzor in časovne omejitve, sicer se lahko odvije tudi dolgoročno negativen scenarij.

Nevarnosti na vsakem koraku

Uporaba interneta s seboj prinaša tudi številna druga tveganja za otroke, povezana z vsebino in neželenimi stiki. Otroci so tako lahko izpostavljeni nadlegovanju, spolni ali nasilni vsebini pa tudi sporočilom s strani t.i. virtualnih plenilcev. Obstajajo tudi spletna nadlegovanja in elektronsko nasilje, razkrivanje zasebnih podatkov, lažno predstavljanje, nenamerni prenos zlonamerne programske opreme itd.

Kako ugotoviti, ali je vaš otrok zasvojen?
Če je vaš otrok na mobilnem telefonu več kot dve ali tri ure na dan, ima impulzivne reakcije in izbruhe jeze ter tudi po prenehanju uporabe mobitela ne more mirno sedeti in brati knjige oziroma se učiti, ob tem pa se vse manj zanima za stvari iz resničnega sveta, njegova raven socializacije pa se zmanjšuje, je že čas, da nekaj ukrenete.

Nadzirajte otrokovo uporabo mobilnika

Najboljša zaščita otrok pred zasvojenostjo, neprimerno vsebino in drugimi nevarnostmi uporabe mobilnega telefona je starševski nadzor. Starš mora otroku omejiti uporabo mobilnega telefona in ga mora usmerjati! Starš mora določiti jasna pravila, meje in biti dosleden pri njihovem izvrševanju. Dogovorite se z otrokom o internetnih in mobilnih aplikacijah, naučite ga, kako varno in zmerno uporabljati internet in mobilne naprave, ter mu razložite morebitna tveganja in nevarnosti prekomerne uporabe.

Pogovarjajte se, razmislite in omejite

Pogovorite se s svojim otrokom; ugotovite, kakšne izkušnje je imel do sedaj,  koliko časa preživi na svojem mobilnem telefonu ali drugih napravah (računalnik, tablični računalnik, televizor …). Več kot dve do tri ure na dan velja za pretirano.

Priporočila pediatrov so:

– od rojstva do 18 mesecev: brez časa pred zasloni;
– od dveh do petih let: ne več kot eno uro na dan;
– od šestega leta naprej: določiti je treba mejo (največ dve uri na dan).

Prepričajte se tudi, da te naprave ne motijo ​​spanja, telesne dejavnosti in drugih aktivnosti, potrebnih za zdrav otrokov razvoj.

Ali tehnologija skozi dan pritegne vso otrokovo pozornost ali vseeno obstajajo nekatere stvari, ki jih rad počne, se udeležuje družinskih srečanj in pomaga pri gospodinjskih dejavnostih? Obiskuje, ali bi jih rad, izvenšolske dejavnosti, kot so športni treningi, učenje tujih jezikov, umetnostni ali dramski krožki itd.? Otroci, ki imajo zapolnjen čas in prijatelje tudi izven šole, so v manjši nevarnosti prekomerne uporabe mobilnih telefonov in računalnikov, poleg tega pa zanje velja tudi manjše tveganje za zasvojenost z mobilnimi telefoni ter doživljanja nasilja in stresnih situacij na internetu.

Ali vaš otrok pozna pravila obnašanja na družbenih omrežjih in v aplikacijah? Ali ve, da lahko nekateri komentarji, ki se zdijo šala, nekoga prizadenejo? Otroka vprašajte, kako bi bilo, če bi nekdo napisal o njemu kaj grdega.

Upoštevajte tudi, da se otroci včasih nočejo obrniti na starše po pomoč, ko jih kaj muči, saj se bojijo biti kaznovani ali pa se sramujejo tega, kar se dogaja. Bodite pozorni na nekatere vedenjske spremembe, kot so depresija, izogibanje določenim socialnim situacijam, zmanjšana ali obsesivna uporaba mobilnega telefona, glavoboli, bolečine v trebuhu itd. Pokažite otroku svoje zanimanje in da vam lahko zaupa.

Namestite starševsko zaščito

Vsekakor aktivirajte starševsko zaščito na napravah, ki jih uporablja vaš otrok (mobilni, tablični računalnik, računalnik), tako da boste lahko določili časovne omejitve za njihovo uporabo, nadzorovali uporabo, aktivno filtrirali vsebine in preprečevali, da bi se neželena vsebina prikazovala otrokom.

Vrnitev k naravi

Otroka spodbujajte, da se skupaj z vami več zadržuje na prostem, se čim več ukvarja s telesno dejavnostjo, sodeluje v družinskih aktivnostih, bere knjige, se druži s prijatelji v živo namesto na družbenih omrežjih, spi od 9 do 11 ur in preživ manj kot dve uri na dan pred zaslonom, v najboljšem primeru do pol ure.

Tudi če se vam vse to skupaj zdi nemogoče, je izvedljivo. Samo bodite potrpežljivi, vztrajni in dosledni. Če vaš otrok preveč uporablja mobilnik ali brez nadzora, ga takoj omejite in začnite nadzorovati. Presenečeni boste, koliko pozitivnih sprememb se bo zgodilo z vašim otrokom.