Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

6 UR SPANJA NI DOVOLJ ZA PRODUKTIVEN DAN

Ste se ponoči naspali? Če se vsako noč na vso moč trudite, da bi zaspali, ali ponoči pogosto vstajate, da bi spili kozarec vode oziroma šli na stranišče, veste, kako pomanjkanje spanja olajša in pospeši propadanje možganov. Te spremembe seveda niso zelo resne, so pa opazne. Težave s spanjem so pogostejše z leti, spremembe na možganskih strukturah pa so tudi povsem običajna stvar.

Znanstveniki pravijo, da smo v primeru spanja, krajšega od 6 ur, v resnici še manj produktivni, kot če sploh ne bi spali. Dodaten problem, ki se ob tem pojavlja, je da se posameznik ne zaveda svoje utrujenosti, ampak se deklarira za osredotočenega, dobro razpoloženega in produktivnega.

Raziskava, opravljena na 48 odraslih osebah, je pokazala sledeče:

  • Tisti, ki so spali 6 ur, so se prvih 10 dni dobro držali, potem pa so bili rezultati njihovih testov slabši od tistih, ki dva dni zapored sploh niso spali.
  • Tisti, ki so spali 8 ur, so imeli v povprečju najvišje rezultate.

No, vseeno pa je lažje reči, da se bomo redno pravilno naspali, kot to zares počeli, pa čeprav smo utrujeni. Razlog za to se skriva tudi v našem bioritmu oziroma temu, kako je naše telo navajeno na prebujanje ob določenem času dneva – zato včasih tudi če dlje spimo, se počutimo slabše, kot če bi spali krajši čas.

Želimo vam lahke noči, dobra jutra in lepe dneve!