Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Že Hipokrat je izjavil, da je hoja najboljše zdravilo, danes pa se prav vsi zavedamo, da je telesna aktivnost nujna, če želimo biti bolj zdravi in kvalitetno živeti. Znanstveno je dokazano, da redna telesna aktivnost preprečuje vrsto kroničnih bolezni, ki vodijo v bolniške odsotnosti, invalidnine in celo smrt. Morda pa je malo manj znano, da je za človeški organizem idealna vadba prav hoja.

Raziskava med 800.000 Britanci je pokazala, da dolgotrajno sedenje poveča tveganje za nastanek diabetesa za kar 112%, tveganje za kardiovaskularno težave pa celo za 150%. Hkrati pa je dokazano, da 30 minut hoje na dan zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt za 50%, z drugimi besedami: hoja nam podaljša življenje.

Zakaj je hoja dobra?

Hoja izboljša fleksibilnost naših sklepov, poveča našo vzdržljivost, oskrbo vseh tkiv in celotnega organizma s kisikom, pozitivno vpliva na delo srca in pljuč, pospešuje prebavo in cirkulacijo, niža raven slabega holesterola, podpira izgradnjo kosti in preprečuje osteoporozo, pospešuje izkoriščanje inzulina, sodeluje pri preprečevanju določenih tumorskih obolenj, prinaša dobro voljo in umirjenost.

Na žalost pa danes vse več sedimo in pozabljamo, da smo pravzaprav ustvarjeni za gibanje. V tej pasivnosti trpijo vsi sestavni deli našega organizma, mi pa smo izpostavljeni boleznim. A ves čas imamo na voljo zelo preprosto, učinkovito in vsakomur dostopno aktivnost: hojo!

Koliko je treba prehoditi?

Priporočljivo je hoditi vsaj 3x na teden po 30 minut. Idealno bi bilo seveda to početi vsak dan. Nekako velja, da bi morali na dan narediti 10.000 korakov. V povprečju nam uspe le 4-5 tisoč korakov.

Dovolj je, da se odločimo za stopnice namesto za dvigalo. Ali pa da na vsake tri ure vstanemo s stola in 10 minut hodimo, avto parkiramo malce dlje od službe ali pa da se sprehodimo do sodelavca, namesto, da mu pošljemo elektronsko sporočilo oziroma pokličemo po telefonu.