Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Odkrili so gen, ki je kriv za sive lase

Ne glede na to, ali vam sivenje las povzroča sive lase ali pa se s tem sploh ne obremenjujete, gre za povsem življenjski pojav, ki pa je v dokajšnji meri še vedno misterij.

Nove raziskave kažejo, da morda lasje sivijo tudi zaradi kopičenja hidrogen peroksida v celicah las, posledično pa lasje postanejo beli odznotraj navzven. Celice imajo že v osnovi v sebi majhne količine hidrogen peroksida, ki ga nadzira encim katalaza – ta hidrogen peroksid pretvarja v kisik in vodo. S starostjo pa telo proizvaja manj omenjenega encima, zato se hidrogen peroksid nabira in blokira sintezo melanina, naravnega pigmenta las. Zaradi tega lasje postanejo sivi, hkrati pa se s tem izraz »peroksid blond« postavlja v novo luč.

Raziskovalci iz Velike Britanije, Peruja, Španije, Čila, Argentine, Mehike, Kolumbije in Brazilije so preučevali 6.630 ljudi v Latinski Ameriki, da bi ugotovili, kako različni geni vplivajo na barvo las, sivenje lase, gostoto las, ter ravne oz. kodraste lase. Odkrili so, da je s sivenjem las povezan gen IRF4 . Gen sicer vpliva na barvo las z regulacijo melanina, pigmenta, ki vpliva na barvo las, oči in kože.

Razumevanje učinkov tega gena na barvo las bi lahko privedla do razvoja tretmaja, ki bi zaustavil ali preprečil sivenje las, pravijo avtorji študije, objavljene v Nature Communications Journalu.

Kako sivijo lasje?

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov, cevastih jamic na našem lasišču. Na povprečni glavi je od 100 do 150 tisoč mešičkov, ki vsak zase delujejo neodvisno od drugih. Lasje pa so v svojem nepigmentiranem stanju pravzaprav beli. Barvo dobijo od melanina, pigmenta, ki določa tudi barvo kože. Lasje barvo dobijo zahvaljujoč dvema tipoma melanina: svetlega in temnega. Ena od teorij je, da z leti lasje sivijo, saj telo preneha proizvajati melanin, zato lasje postanejo svetli, srebrnkasti in celo beli.