Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stavek »Pijte dovolj vode« ste slišali že tolikokrat, da vam gre že na živce. Ampak ali je šel le skozi eno uho noter in skozi drugo ven, ali pa ste kdaj res poskušali bolje poslušati svoje telo (morda je res žejno) in vsak dan dejansko začeli piti malo več vode?

Splača se misliti na količino vode, ki jo dnevno zaužijemo, saj je voda najcenejše sredstvo za splošno izboljšanje zdravja in počutja. Voda namreč odvaja toksine iz naših vitalnih organov, pomaga prenašati hranila in vpliva na pravilno prebavo, izboljša elastičnost kože, pomaga možganom pri proizvodnji hormonov in nevrotransmiterjev, ščiti hrbtenjačo in še in še.

Pomanjkanje vode v telesu lahko povzroči celo vrsto neželenih telesnih in duševnih simptomov, kot so utrujenost, počasna prebava in celo nihanje razpoloženja. Ni čudno, saj naše telo vsebuje okoli 70 odstotkov vode.

Pomembno je, da v telo vnašamo dovolj vode, ker:

Hladi
To je še posebej pomembno med vadbo in poleti. Telo se močneje znoji, da se ohladi. Če ne pijemo dovolj vode, naše telesne temperature ni mogoče zmanjšati. Posledice v vročih poletnih mesecih so lahko utrujenost in izčrpanost.

Regulira prebavo
Da bi prebavni sistem lahko nemoteno deloval, potrebuje vodo. Ko v tej smislu začutite nekaj težav, najprej posezite po vodi, še posebej v primeru zaprtja ali driske, ko naše telo potrebuje več vode, ne samo zaradi hidracije, ampak tudi za normalizacijo prebavnih procesov.

Med vadbo poveča vzdržljivost
Vsak trening je lažji, če med vadbo pijemo vodo, kar je še posebej pomembno pri intenzivnem treningu, kjer se bolj intenzivno znojimo.

Pomaga pri uravnavanju telesne teže
Nekateri ljudje mešajo lakoto z žejo. Če podnevi pijemo dovolj vode, obstaja manjša možnost lakote. Prav tako je dobro pol ure pred obrokom popiti kozarec vode. Na ta način jemo malo manj in imamo boljšo prebavo. Ravno nasprotno pa, takoj po obroku, še posebej obilnem, strokovnjaki za prehrano ne priporočajo pitja vode, saj lahko to povzroči napenjanje in prebavne težave ter prepreči absorpcijo hranil.

Daje energijo
Eden prvih znakov dehidracije je občutek utrujenosti. Tudi rahla dehidracija lahko povzroči občutek utrujenosti –  tako da, če veste, da niste gledali televizije do zgodaj zjutraj, pa ste vseeno utrujeni, vam lahko pomaga voda.

Lahko popravi razpoloženje
Če smo lačni, lahko postanemo nervozni. Enako lahko čutimo, tudi če smo žejni. Kar je pravzaprav logično, saj živimo na vodnem planetu, večino našega telesa predstavlja voda in ker vsi organi, od možganov do prebavnega sistema, lahko delujejo optimalno le, če smo hidrirani. Tudi lahka dehidracija lahko negativno vpliva na razpoloženje! To se še pogosteje dogaja majhnim otrokom in starejšim, ki se ne zavedajo, da so dejansko žejni.

Triki, kako piti več vode

Štejmo! Večina ljudi spije premalo vode. Zvečer poskusite izračunati, koliko kozarcev vode ali tekočine ste popili čez dan. Če se ne morete spomniti, da sta bila več kot dva, ju spijte tisti hip. Poskusite biti pozorni na to vsak dan, tudi če si morate doma na steno obesiti napis “pij vodo” ali v pisarni to vpisati v koledar.

Voda na vidiku. Vedno imejte stekleničko vode na mizi ali v prostor, v katerem se zadržujete. Vsakič ko jo boste opazili, se boste spomnili, da morate spiti malo vode.

Čaji. Čaji, nesladkani ali z malo medu, so dobra alternativa pitju vode. Če vam okus navadne vode ni najbolj privlačen, ga malo kamuflirajte. Najpreprostejši in najhitrejši trik je, da v kozarec vode nalijete nekaj kapljic limone!

Začinite vodo. V vodo lahko dodate tudi nekaj sadja ali zelenjave (narezano na kocke ali obročke) oziroma zelišč in na ta način dobiti vodo z okusom. Recimo limona, limeta, meta, kumare, maline, ananas. Če tak pripravek pustimo v hladilnik čez noč, bomo imeli zjutraj še močnejši okus osvežilne vode.

Če kupujete vodo z okusom, pa pazite, da bo brez sladkorja!

Višji cilj. Med ali po napornih treningih se boste počutili še bolje, če boste pili športni napitek, oziroma vodo, obogateno z elektroliti (še posebej z natrijem), ki jih izgubljamo med potenjem. Spet, pazite, da ne boste izbrali sladkan napitek.

Recite ne: gaziranim sladkim pijačam, energetskim napitkom, prevelikim količinam kave. Ne pozabimo na hidracijo v toplih meecih, sploh med vajami ali aktivnstmi na prostem. Znaki, da morda ne pijete dovolj vode, so:

– Suha koža, pojav mozoljev

– Bolečine v sklpeih

– Zmanjšanje misične mase

– Daljše obdobje za premagovanje bolezni

Preprost nasvet: če opazite, da je vaš urin postal temnejše barve, to verjetno pomeni, da ne pijete dovolj vode. Zapomnite si to, ko zapustite stranišče!