Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tek, hoja, skakanje, hoja po stopnicah – poredko pomislimo na naša kolena, ko nas nič ne boli. Na tej strani boste našli vaje, s pomočjo katerih boste okrepili svoje kolenske mišice. Tu je le nekaj predlogov kako ojačati mišice preventivno ali po poškodbah. Vedno se posvetujte še s svojim zdravnikom, katere vaje so primerne za vas.

VAJE

 

 

Vaja 1

Vaja za sprostitev

Ulezite se na hrbet. Razgibajte le tisto nogo, ki jo morate okrepiti. Upogibajte koleno po zraku, kot da bi vozili kolo. Druga noga naj miruje. Vedno iztegnite in pokrčite nogo kolikor se le da. Vajo ponovite 5-krat s kroženjem naprej in 5-krat s kroženjem nazaj.


 

 

 

 

Vaja 2

Vaja za mišico upogibalko

Ulezite se na hrbet. Ena nogo iztegnite na tla. Drugo nogo dvignite pod kotom 90° glede na vaš bok. Vzemite brisačo in jo spodvijte pod koleno, držite jo z obema rokama. Nato napnite nogo z vso močjo, zategnite stopalo, tako da peta gleda proti stropu. Začutili boste mišice v kolenu.


 

 

 

Vaja 3

Vaja za mišico upogibalko

Usedite se na tla z iztegnjenimi nogami. Prsti na nogah naj gledajo proti stropu, podkolenske mišice pritisnite trdno ob tla. Poskušajte se z rokami dotakniti konic prstov. Zadržite ta položaj za 10 sekund. Nato ponovite vajo 10-krat. Začutili boste vse zadnje mišice na nogah.


 

 

 

Vaja 4

Vaja za okrepitev mišic

Usedite se na stol z ravnim naslonjalom. Med kolena položite brisačo. Sedaj močno stisnite skupaj kolena in spodnji del nog. Zadržite ta položaj za 5 sekund. Nato sedite sproščeno 10 sekund. Ponovite vajo 5-krat.


 

 

 

Vaja 5

Vaja za okrepitev mišic

Usedite se na stol z ravnim naslonjalom. Med stopala položite tanko knjigo. Dvignite knjigo tako, da iztegnete kolena. Zadržite ta položaj za 5 sekund, preden položite stopala nazaj na tla. Ponovite vajo 5-krat.


 

 

Vaja 6

Vaja za okrepitev mišic

Usedite se na stol z ravnim naslonjalom. Dvignite iztegnjeno nogo, tako da konice prstov gledajo proti stropu. Počasi s stola dvignite celo nogo. Najprej tako da obrnete stopalo malo navznoter in nato dvignite nogo tako, da stopalo malo obrnete navzven. Nogo vzdignite 5-krat na vsako stran.