Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vsi vemo, kako se poleti dvigne temperatura zraka. Čeprav je letos malo bolj znosno, termometer hitro pokaže 30 stopinj in več. Takrat postane vožnja z avtobusi in avtomobili zelo naporna. Kako pa je v teh časih s kroničnimi bolniki?

Če imate v družini ali družbi koga s kronično boleznijo, jih je pametno večkrat na dan opomniti, da je zelo vroče, in da jim lahko pomagate, če kaj potrebujejo; če pa ste sami kronično bolni, ne hodite ven, če ni res nujno, in skrbite za hidracijo.

V obdobju visokih temperatur moram paziti na nekaj stvari:

  1. Ali pijem dovolj vode?
  2. Bo tam, kamor grem, klima?
  3. Ali skrbim, da je moje telo ohlajeno?
  4. Ali moje telo kaže kakšne znake temperaturnega stresa – znojenje, vrtoglavica?

Kronični bolniki so bolj občutljivi na visoke temperature, še najbolj kardiovaskularni bolniki, sploh tisti starejši.

Poskrbite za svojo varnost tudi s tem, da imate v mislih sledeče: izdatnejše znojenje lahko iz telesa odvede soli in minerale, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, kako ta manjko nadoknaditi; ne ukvarjajte se s težjimi fizičnimi aktivnostmi in veliko počivajte; poskrbite, da vas bo nekdo redno preverjal (pa tudi vi to uslugo naredite komu drugemu!) ter spremljajte lokalne medije in njihove informacije o vremenu in zdravstvenih ter varnostnih navodilih. Posvet z zdravnikom glede obnašanja v obdobju visokih vročin naj vsekakor sodi na sam vrh pravil, saj bo najbolje vedel, kaj in kako glede na vašo bolezen.