Pokličite nas: +386 1 42 72 941
VISOKE TEMPERATURE

VISOKE TEMPERATURE

Vsi vemo, kako se poleti dvigne temperatura zraka. Čeprav je letos malo bolj znosno, termometer hitro pokaže 30 stopinj in več. Takrat postane vožnja z avtobusi in avtomobili zelo naporna. Kako pa je v teh časih s kroničnimi bolniki?

Če imate v družini ali družbi koga s kronično boleznijo, jih je pametno večkrat na dan opomniti, da je zelo vroče, in da jim lahko pomagate, če kaj potrebujejo; če pa ste sami kronično bolni, ne hodite ven, če ni res nujno, in skrbite za hidracijo.

V obdobju visokih temperatur moram paziti na nekaj stvari:

  1. Ali pijem dovolj vode?
  2. Bo tam, kamor grem, klima?
  3. Ali skrbim, da je moje telo ohlajeno?
  4. Ali moje telo kaže kakšne znake temperaturnega stresa – znojenje, vrtoglavica?

Kronični bolniki so bolj občutljivi na visoke temperature, še najbolj kardiovaskularni bolniki, sploh tisti starejši.

Poskrbite za svojo varnost tudi s tem, da imate v mislih sledeče: izdatnejše znojenje lahko iz telesa odvede soli in minerale, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, kako ta manjko nadoknaditi; ne ukvarjajte se s težjimi fizičnimi aktivnostmi in veliko počivajte; poskrbite, da vas bo nekdo redno preverjal (pa tudi vi to uslugo naredite komu drugemu!) ter spremljajte lokalne medije in njihove informacije o vremenu in zdravstvenih ter varnostnih navodilih. Posvet z zdravnikom glede obnašanja v obdobju visokih vročin naj vsekakor sodi na sam vrh pravil, saj bo najbolje vedel, kaj in kako glede na vašo bolezen.

Sorodne vsebine