Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ne reagira vsaka vrsta kože enako na sonce. Osebe s temnejšo poltjo po navadi tudi hitreje potemnijo, medtem ko so tiste svetlejše bolj občutljive in morajo biti veliko bolj previdne, da koži prihranijo opekline.

Sončevo ultravijolično sevanje lahko škodljivo deluje na naš organizem, česar se – to je treba poudariti – zaveda vedno več ljudi. Zato je kvalitetna zaščita kože več kot potrebna. Prvi korak je seveda izogibanje najmočnejšega sonca, kar se navadno dogaja med 10. in 16. uro v poletnih mesecih.

Nikakor si ne dopustite poleti izpostavljati soncu brez krema z zaščitnim faktorjem proti UVA in UVB žarkom. Izbirajte vodoodporne in vodoodbojne kreme ter losjone, kar pa ne pomeni, da jih po kopanju ni treba ponovno nanesti. Tudi če se ne kopate, je treba nov sloj zaščitne kreme nanesti vsaki dve uri. Višji kot je njegov zaščitni faktor, bolje krema ali nek drug preparat ščiti vašo kožo od škodljivega sevanja.

Višina zaščitnega faktorja označuje stopnjo učinkovitosti proizvoda v zaščiti pred škodljivim zračenjem. Izračuna pa se ga s primerjanjem časa, ki je potreben, da se razvije sončna opeklina na zaščiteni koži, in časa, da se opeklina pojavi na nezaščiteni koži. Recimo: osebi, ki ji koža navadno pordeči po 10 minutah na soncu, se bo to zgodilo po 20 minutah, če bo nanesla kremo z zaščitnim faktorjem 2. Če uporabijo faktor 20, pa bo koža rdeča šele po treh urah nastavljanja soncu.

Zaščitni faktor se priporoča glede na fototip kože. Fototipu I pripadajo ljudje z zelo svetlo kožo, modrimi očmi in rdečkastimi lasmi. Ti naj bi uporabljali zaščitni faktor 50+. Kdor ima svetlo kožo, modrosive ali zelene oči in svetle lase, pripada fototipu II in naj bi uporabljal faktor 30. Fototipu III pripadajo ljudje svetlorjave kože, temnosivih in rjavih oči ter temnejše barve las, uporabljali pa naj bi zaščitni faktor od 20 do 30. Če pa so tako koža kot oči rjave barve, lasje pa temne barve, gre za fototip IV in priporočila faktorja 20.