Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ravno zato, ker je krepitev imunskega sistema in ohranjanje zdravja poseben izziv, se je treba uspešno izogniti prehladu in gripi.

Čiste roke
Roke so upravičeno opisane kot tovarna mikrobov, zato si čez dan večkrat umijte roke z milom. Umivajte si roke s čim bolj toplo vodo vsaj 20 sekund.

Z papirnato brisačo si posušite roke in zaprite pipo, da preprečite morebiten ponovni stik z mikrobi po umivanju rok.

Roke držite stran od nosu in ust, kadar je le mogoče, da ne bi pritegnili odvečnih mikrobov.

Zgradite imuniteto
Čeprav se sliši nenavadno, lahko vadite tudi gradnjo imunosti. Raziskave kažejo, da bosta rekreacija in majhen pospešek srca okrepila vaš imunski sistem.

Bodite srečni. Dobro znano dejstvo je, da lahko pozitiven odnos okrepi vaš imunski sistem.

Jejte in spite dovolj
Privoščite si vsaj osem do deset ur spanja na noč, da preprečite oslabitev imunskega sistema in tako postanete manj dovzetni za prehlad in gripo.

Uživanje velikih količin svežega sadja in zelenjave podpira vaš imunski sistem, zato poskrbite, da bo vaša prehrana v zimskih mesecih primerna.

Izogibajte se prehlajenim ljudem
Čeprav se zdi povsem očitno, se držite stran od ljudi, ki kažejo simptome, kot sta kašljanje in kihanje.

Vse te smernice se morda zdijo očitne, toda v vsakdanjem hitenju in neredu dela in odgovornosti je na takšne mehanične stvari pogosto mogoče pozabiti, zato je nanje vedno dobro opozoriti.

Opomba: Članek je zgolj informativnega značaja in ne nadomešča strokovnega zdravniškega nasveta. Če mislite, da imate simptome gripe ali prehlada, vsekakor priporočamo, da obiščete svojega zdravnika.