Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pred približno dvema letoma se je v fitnes svetu začelo na veliko govoriti o hit trendu – treningu pri nizkih temperaturah. Na začetku je ideja delovala nora, saj so nas vedno učili, da gresta mraz in znojenje skupaj kot voda in olje. Sčasoma, ko je trend naraščal, je postalo jasno, da je vseeno vredno poskusiti.

Namreč, znanstvene raziskave pravijo, da je vadba pri nizkih temperaturah odličen način za topljenje odvečnih kilogramov. V času vadbe telo vstopi v fazo pregrevanja in se ustrezno prilagodi visoki temperaturi. Začnemo se vidno potiti, čutimo, kako nam dlani in preostanek telesa gori od toplote, naučeni pa smo, da to pomeni, da dosegamo največji učinek sežiganja kalorij. Čeprav je jasno, da res porabljamo odvečno energijo in krepimo mišice, dejansko ne dosežemo maksimalnega učinka, saj se to zgodi le, ko je telo izpostavljeno zunanjim pogojem z nižjo temperaturo.

Glede na študijo ameriškega centra za diabetes so znanstveniki ugotovili, da je v našem telesu v majhnih količinah shranjena tako imenovana “rjava maščoba”. Rjava maščoba je oblika maščobnih celic, ki v obliki toplote kurijo kalorije, njena glavna vloga pa je ohranjanje toplote. Čeprav se je nekoč verjelo, da je ta maščobe v človeškem telesu shranjena v majhnih količinah, je bilo nedavno odkrito, da to ni povsem res. Namreč, v predelu vratu, ključnic, trebuha in prsnega koša je največ prav tovrstne maščobe, najbolj pa se porablja v hladnih razmerah. Zato bo vadba v ohlajenih prostorih stimulirala rjave maščobne celice, pa tudi preostanek telesa.

Dokazali so, da mora telo v hladnejših okoljih delati več in močneje, zato bo trening v ustreznih prostorih, kjer je možno uravnavati temperaturo, povzročil hitrejšo izgubo kilogramov in, kar je še pomembneje, topljenje maščob, ki se jih je vedno najtežje rešiti. Tovrstno vadbo lahko izvajamo tako v telovadnici kot doma, ne glede na to, ali gre za zapletene pilates vaje ali, na primer, tek na tekočem traku. Le znižajte sobno temperaturo za nekaj stopinj pod telesno temperaturo, da bo telo dobilo informacije, ki jih potrebuje, da bo delalo več.

Čeprav občutek vadbe v hladnejši sobi ni najbolj prijeten, bo nižja temperatura, ko se telo segreje, služila kot odlično orodje za podaljšanje časa vadbe in njeno večjo učinkovitost. Občutek omotice in pomanjkanje zraka bi morala biti praktično nična, ker telo v hladnejših pogojih prejme dovolj kisika, vendar je treba vseeno biti pozoren in takšno vadbo vpeljevati v fazah. Priporočilo prehranskih strokovnjakov in fitnes trenerjev je, da je čas vadbe razdeljen na tri faze, v vsaki novi fazi pa se temperatura prostora zniža. Vaje, kot so pilates, vaje za moč in tek, so odlična izbira, še posebej, če jih kombinirate. Pilates in podobne vaje bodo zategnile mišice, kardio vaje bodo spodbujale prekomerno porabo kalorij, zunanji pogoji pa bodo omogočili razgradnjo maščob, ki se lahko aktivirajo samo na tak način.