Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jesen je nepredvidljiva sezona, v kateri vsi ljubitelji športa na prostem in oboževalci športov v naravi vidijo, da se možnosti za daljše preživljanje časa na prostem zmanjšujejo.

Čeprav se tisti, ki so najbolj zagnani, ne odpovejo kar tako pohodništvu, planinarjenju in drugim priljubljenim dejavnostim, v športnem svetu že dolgo opazujemo nov trend – nordijsko hojo.

Nordijska hoja prihaja s Finske in je fizična aktivnost, pri kateri se običajna, naravna hoja nadgradi z dodatkom posebej zasnovanih palic za nordijsko hojo.

To, kar je ta šport naredilo tako priljubljen, je dejstvo, da lahko nordijsko hojo opravljajo vse starostne skupine, njena učinkovitost pa temelji na dejstvu, da tehnika nordijske hoje porabi do 46% več energije kot običajna hoja in uporablja do 90% mišic.

Zaradi tega je nordijska hoja idealna za krepitev telesa, izgubo odvečne teže in krepitev samozavesti.
Vse, kar bi moral vedeti vsak začetnik, ki šele začenja s to rekreacijsko dejavnostjo:
• gre za rekreacijsko dejavnost, ki jo lahko izvajate skozi celo leto, tudi poleti ali pozimi, povsod in kadar koli.
• Medtem ko je pri naravni hoji zgornji del telesa pasiven, nordijska hoja veliko bolj aktivira mišice hrbta, ramen in rok, zaradi česar je vadba izjemno učinkovita za zdravje hrbtenice, pa tudi za izboljšanje drže, moči in vzdržljivosti.
• Palice, ki so glavna oprema nordijske hoje, je treba izbrati po formuli – vaša višina x 0,66 = ustrezna višina palice.
• Za razliko od običajne hoje, s katero porabimo največ 250 do 300 kalorij, se pri nordijski hoji ta številka giblje od 400 do 450 kalorij na uro aktivnosti.
• Aktivacija srčno-žilnega sistema je večja, zato se srčni utrip poveča za 10 do 15 odstotkov.
• Hoja s palicami manj obremenjuje sklepe.

Sama tehnika nordijske hoje ni zelo zahtevna in resnično jo lahko vsak obvlada v trenutku. Nordijska hoja je zagotovo eden najlepših in najbolj zdravih načinov preživljanja prostega časa v naravi. In tudi če nimate družbe, ne skrbite. Skoraj zagotovljeno je, da boste srečali nekoga, ki je na poti do istega cilja kot vi; poleg palic pa potrebujete le še steklenico vode, kakovostne pohodne čevlji in oblačila, odporna na vremenske vplive.