Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zdravo življenje in odnos do prehranjevanja sta nekaj, kar moramo sprejeti že kot otroci. Čeprav mnogi starši vložijo veliko truda v približevanje zdravih živil svojim otrokom, naraščajoči problem debelosti pri otrocih nakazuje, da je nekaj preprosto narobe. Danes smo priča debelosti pri otrocih v zgodnjem otroštvu, številni kazalniki pa kažejo, da se ta meja vse bolj približuje otrokom v vrtcu. Obstajajo številni dejavniki, ki vplivajo na problem debelosti pri otrocih, kot so vpliv okolja in njihovega odnosa do hrane, pa tudi hiter način življenja, ki ni problem le za odrasle, temveč se z njim soočajo tudi mladi.

Pomanjkanje časa in neprekinjeno hitenje nas vodita do zelo slabih prehranskih odločitev, ki se odražajo tudi na naših otrocih. Obisk lokalne pekarne je res enostaven in praktičen, vendar takšne hitre rešitve dolgoročno niso trajnostne, ko gre za zdravje. Zdrav način življenja je v otroški dobi  seveda neprecenljiv, saj v tem času telo intenzivno raste in se razvija, tako da lahko otrok v tej starosti uresniči svoj polni potencial le, če so mu nudeni najboljši življenjski pogoj. Vedite, da vam ni treba porabiti ur in ur, da svojim otrokom na jedilnik postavili nekaj zdravih živil. Dovolj je, če se osredotočite na nekatere lažje izbire, ki so prav tako zelo vseprisotne.

Zdravi prigrizki med obroki igrajo pomembno vlogo, ko govorimo o zdravih prehranjevalnih navadah, saj olajšajo nadzor telesne teže. Pravilna izbira prigrizkov pomaga, da v času glavnih jedi, kot sta kosilo in večerja, nismo lačni, zato ni nevarnosti, da bi takrat vnesli več hrane, kot je naše telo resnično potrebuje. Otrok z obveznim zajtrkom, kosilom in večerjo bi moral imeti še dva prigrizka, najprej po zajtrku, drugi pa po kosilu.

Katere prigrizke ponuditi otroku?

Jogurt je dragocen zaklad beljakovin in kalcija, ki sta bistvena za razvoj otroških kosti. Veliko jogurtov vsebuje probiotike, ki so resnični pomočniki prebavnega sistema. Pri izbiri jogurta izberite tiste, ki vsebujejo manj maščobe in nič ali malo sladkorja.

  • Kokice so lahko zdrava hrana, če jih pravilno pripravimo. Če jih pripravimo z malo olivnega olja in ne dodajamo masla ali soli, ki povečata kalorično vrednost prigrizka.
  • Svež sir je vir beljakovin, vitaminov in kalcija, ki ga lahko ponudite na toastu ali pa skupaj s sadjem.
  • Sadni smoothiji so odličen nadomestek sokov, ki jih sicer otroci radi pijejo, a so pa polni sladkorja in običajno glavni krivec debelosti. Prinesite domov sezonsko sadje in namesto sladkorja uporabite med. Trik: servirajte jih v zanimivih skodelicah, namenjene smoothijem, kar otrokom olajša uživanje.

Kako otroku približati zdrav prigrizek?

Otrokom je zelo pomembno, da je hrana, ki jo uživajo, tudi zanimiva; zato  vedno najdite zanimivo ime za jed, ki bo otroka pritegnilo. Recimo “Shrekov” napitek, ki vsebuje zeleno zelenjavo, bo otroku hipoma nekaj posebnega.

Otroku dajte možnost, da sam sooblikuje svoje prigrizke med obroki in sodeluje pri njihov ustvarjanju. Tako se bo priučil zdravih navad in odgovornega načrtovanja obrokov ter dobi priložnost za bolj ustvarjalni pristop k hrani.
Otroci se veliko naučijo pri opazovanju obnašanja svojih staršev, zato bodite zgled svojemu otroku tako, da na jedilnik uvrstite čim več zdravih prigrizkov