Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Topla jesen je super za nov razpored treningov. Začeli smo intenzivno trenirati in temu posvečamo veliko pozornosti. Odlično! Pa smo pozorni tudi na čas, ko ne treniramo? Za najboljše rezultate vadbe je treba upoštevati naslednje.

Napolnite telo z energijo
Obroki, ki jih zaužijete pred in po vadbi, so pomembni za zagotavljanje energije med vadbo pa tudi hranil, ki bodo telesu pomagala, da si bo popolnoma opomoglo in doseglo maksimalne rezultate vadbe. Bodite pozorni na povečan vnos beljakovin v svojo prehrano, saj so pomembne za obnovo in izgradnjo mišic, na kar morate biti pozorni po treningu.

Pred vadbo je pomemben tudi vnos ogljikovih hidratov, ki vam bodo dali potrebno energijo, vendar naj bo vaš zadnji obrok pred vadbo majhen, da prebava ne bo obremenila telesa in motila vadbe. Naj bodo ti obroki recimo jabolčne rezine z arašidovim maslom, sadna solata ali pečena jajca s toastom.

Kaj boste jedli, je seveda odvisno tudi od dela dneva, vendar poskrbite, da bo vsak obrok mešanica zdravih ogljikovih hidratov in beljakovin, da zagotovite čim boljšo obnovo in rast mišic.

Pijte dovolj vode
Da bi dosegli najboljše rezultate vadbe, je izredno pomembno, da je vaše telo hidrirano, navsezadnje so naše mišice sestavljene iz približno 70 odstotkov vode. Dobra hidracija vam bo pomagala tudi hitreje okrevati po vadbi.

Da ne boste pozabili dovolj piti, imejte vedno s seboj stekleničko vode, ki vas bo spomnila na to. Če se vam zdi, da je navadna voda za pitje neprivlačna, jo lahko vedno začinite s svežo limono, lipo, listi mete in podobno.

Vzemite si čas za aktivno okrevanje
Aktivno okrevanje je zelo pomembno za pripravo telesa na naslednjo vadbo. Raztezanje in valjanje na penastem valjčku pomaga olajšati napetost mišic.

Še ne uporabljate penastega valjčka? Priporočamo ga, ker ne gre samo za praktičen način masiranja samega sebe, ampak tudi odličen pripomoček za okrevanje po vadbi, ne glede na vrsto vadbe, saj sprošča bolečino v vlaknih, ki obkrožajo, povezujejo in podpirajo mišice. Valjčkanje zmanjša tveganje za poškodbe, izboljša okrevanje in pospeši okrevanje po poškodbi.

Dovolj počivajte
Tudi samo počitek je zelo pomemben del v življenju vsake športno aktivne osebe. Dan počitka vam bo dejansko pomagal izboljšati izvedbo treninga, naj gre za kardio ali trening moči. Počitek lahko pomaga imunskemu sistemu, da ostane močan, in prepreči poškodbe zaradi prekomernega treniranja.

Privoščite si masažo
Strokovnjaki vsem, ki so športno aktivni, priporočajo občasne masaže, ki bodo pomagale razbremeniti mišično napetost po vadbah. Brez skrbi, če nimate časa ali denarja, se lahko vedno masirate s penastim valjčkom.

Dremajte
Kadar se čez dan počutite še posebej utrujene, če le morete – zadremajte! Tako boste lahko hitro obnovili energijo in uspešno zdržali dan. To je še posebej pomembno, če iz kakršnegakoli razloga ponoči ne spite dovolj, zagotovo pa pomaga pri okrevanju mišic.

Nosite kompresijske nogavice
Kompresijske nogavice niso dobre le za zdravje ožilja žil, ampak tudi izboljša prekrvavitev v nogah, zmanjšajo vibracijo mišic in pospešijo okrevanje. Če redno trenirate, razmislite o investiciji v par kompresijskih nogavic. Prijetno boste presenečeni!

Nagradite se za vztrajno vadbo in odločnost
Ko se vživite v treninge, se lahko v nekem trenutku zgodi, da si pozabite oddahniti in uvideti, kakšen uspeh ste dosegli. Vzemite si čas za praznovanje na način, ki se vas najbolj veseli in ki vam najbolj ustreza.