Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tudi vam 24 ur ni dovolj za vse vsakodnevne poslovne in zasebne obveznosti? Čutite, da vas življenje stiska z vseh strani in da izgubljate sebe? Če sumite, da vaš življenjski slog negativno vpliva na vaše zdravje in srečo, preberite naslednjih 14 nasvetov in se vsak dan spomnite nanje – to bi vam lahko spremenilo življenje na bolje!

1. Poiščite čas zase
Ljudje, ki veliko delajo in imajo urnik zapolnjen s poslovnimi in zasebnimi obveznostmi, pogosto pozabijo na čas zase. Pravzaprav je povsem možno, da ga sploh nimajo na dnevnem redu! Čeprav se to preobremenjeni osebi morda zdi neškodljivo, zagotovo ni, saj čas, ki ga namenite sebi, služi za ponovno polnjenje baterij in preprečuje t.i. izgorelost in negativne učinke stresa. Zato vsak dan poiščite vsaj 30 minut zase ali za hobi, ki vas osrečuje. To so lahko na primer obisk frizerja, večerja zunaj, branje knjige, ogled serije / filma, reševanje križanke … Nekaj, kar vas sprošča in kar počnete samo zaradi sebe.

2. Ali … vsaj na kratko izklopite
Če čez dan ne uspete najti malo časa zase, je najboljša možnost, da si vzamete nekaj minut, da se popolnoma izklopite. To pomeni odmik od vseh obveznosti, skrbi, zunanjega sveta in osredotočenost na tukaj in zdaj (za to je idealna meditacija). Ali pa samo preprosto ne delajte ničesar in ne mislite na nič posebnega. To seveda pomeni tudi, da umaknete svoj mobilni telefona, e-poštna sporočila, tekstovna sporočila itd. Poiščite miren kotiček v svoji sobi, na klopi v parku ali na dvorišču, lahko tudi na balkonu, in se vsak dan poskušajte sprostiti vsaj za nekaj minut. Počutili se boste veliko bolje!

3. Vprašajte se, kaj lahko izboljšate
Ustavite se in razmislite o svoji dnevni rutini in vedenju. Kaj bi lahko spremenili na bolje? Se občasno preveč vznemirjate zaradi manjših stvari? Ali preveč kričite na otroke? Se morda preveč jezita na partnerja? Bi lahko bolje organizirali dnevne sestanke? Ukinjanje starih navad in ustvarjanje novih, boljših, zahteva čas in potrpljenje, a se vsekakor izplača, saj nagrada za ta trud veliko prispeva k vašemu srečnejšemu in bolj zdravemu življenju.

4. Znebite se vsega nepotrebnega
Za to je potreben čas, toda gre za velik vložek v vašo srečo, zato se potrudite! Da bi olajšali svoje življenje, se določite za generalno čiščenje, s katerim boste odstranili vse nepomembno iz svojega življenja. Začnite z dejanskim praznjenjem omare. Vse, česar ne nosite, ne želite nositi ali pa niste nosili več kot leto dni – vrzite iz omare (podarite).

Po tem se spravite na omare po drugih sobah, kuhinjske in kopalniške elemente ter police. Odstranite kozmetiko, ki je ne uporabljate, odvečne kozarce v kuhinji in druge stvari, ki jih ne potrebujete in samo nabirajo prah ali zasedajo prostor. V svojem življenju pa izstopite iz vseh dejavnosti, za katere se vam zdi, da so nepotrebne ali moteče, ki jih ne marate in jih izvajate samo zato, da nekomu ugajate, na primer obisk trgovskega centra (ko bi lahko nakup opravili tudi prek spleta) itd. Če boste storili vse to, boste občutili veliko olajšanje.

5. Končno se naučite reči NE
Zavrniti nekaj ali nekoga je lahko precej težavno, še posebej, če ste tip človeka, ki rad ugaja vsem. Vendar vam zaveze in obremenitve, ki ste jih sprejeli, ker niste znali reči “ne”, lahko povzročijo dodaten stres in še manj prostega časa. Ločeno pomembno od nepomembnega, določite prednostne naloge in bodite odločni v zavračanju tistega, česar ne želite.

6. Redno telovadite
Bodite telesno aktivni najmanj 20 minut na dan. Vadba, hoja, kolo itd. Gre za pomemben vložek tako v vaše zdravje kot samo gibljivost. Če resnično ne morete načrtovati vadbe med tednom, jo v večjem obsegu opravite med vikendom (če ne veste, kaj bi naredili, se na primer včlanite v planinsko družbo ali poiščite prijatelje, ki tudi radi opravljajo pohode) in skozi teden uporabite vrsto “trikov”, ki vam bodo omogočili več gibanja. Na primer, podaljšajte pot do službe in nazaj za 15 minut, tako boste teh 15 minut hitro hitro hodili, namesto vozili; izogibajte se dvigalu, hodite v službo s kolesom, družite se z aktivnimi ljudmi, tako da bo vaša motivacija večja itn.

7. Bodite v naravi
Bivanje v naravi pomembno vpliva na telesno in duševno zdravje, še posebej pa je pomembno za prezaposlene, saj znatno zniža raven stresnega hormona kortizola, uravnava pritisk, krepi imunski sistem in upočasni srčni utrip. Na Japonskem se hoja v naravi (t.i. gozdna kopel) uporablja kot metoda zdravljenja, sproščanja in obvladovanje stresa ter kot dodatek k terapijam. Torej je odhod v hribe ali bližnji gozdni park odličen način za sprostitev in krepitev duševnega in telesnega zdravja.

8. Pijte dovolj tekočine
Naj vam natrpan urnik ne preprečuje, da bi skrbeli za zdrav um in telo. Za to pa je potrebna zdrava prehrana in – dovolj tekočine. Če ne morete najti vsaj 20 minut za telesno aktivnost, vsaj poskrbite, da boste ves čas ustrezno hidrirani. To vam vsaj ne bo vzelo veliko časa ali posebnega truda. Na delu imejte s seboj steklenico z vodo in jo napolnite, kadar je prazna. Skuhajte čaj ali dodajte vodi okus (kot sta meta in limona), če vam sama voda ni všeč.

9. Pazite, kaj jeste
Bolje načrtujte svoje obroke. Izogibajte se nezdravim navadam in jih poskusite spremeniti v zdrave. Jejte redno in se izogibajte predelani hrani in hrani, bogati s preprostimi ogljikovimi hidrati, zaradi katere boste izgubili energijo in postali lačni. Najpomembneje je, da nezdrave navade postopoma nadomestite z zdravimi, če se boste prenaglili, obstaja velika možnost, da boste odpovedali. Če na primer vsak dan ob kosilu pijete gazirano sladko pijačo, začnite z zamenjavo z vodo dvakrat na teden. Z bolj zdravo prehrano se boste počutili veliko bolje in imeli več energije ter na splošno naredili veliko za svoje zdravje.

10. Organizirajte več nedelovnih dni
Ko načrtujete dopust, poskusite razporediti nedelovne dni skozi vse leto. Občasne prekinitve in druženje z družino ter prijatelji bodo pozitivno vplivali na vaše zdravje in srečo. Verjemite, da bo vse v redu, in naj vaš prosti čas prevzame mesto na prestolu, imenovanem življenje.

11. Dovolj spite
Dovolj spanca ni pomembno le za okrevanje mišic, ampak za pravilno delovanje vseh telesnih funkcij, zlasti možganskih. Če ne boste dovolj spali, ne boste mogli normalno delovati, čez dan delati in razmišljati, kakovost življenja pa bo bistveno nižja. Kaj je torej lahko bolj pomembno od tega?

12. Preživljajte kvaliteten čas z družino in prijatelji
Želite vsak trenutek, ko niste v službi, kakovostno preživeti z družino in prijatelji? Odlično! Toda tu je trik: preživeti kvaliteten čas s svojimi najdražjimi je danes težko zaradi različnih motilcev, ki nas obkrožajo v tej tehnološki dobi. Zato poskušajte v tistem času utišati svoj mobilni telefon in, če je mogoče, odložiti vse ostalo. Bodite prisotni v tistem trenutku; pogovarjajte se in glejte v oči, ker trenutno nič drugega ni bolj pomembno.

13. Iščite pozitivno in vadite hvaležnost
Dobro, vaše življenje je zdaj v kaosu. Veliko delate in zdi se, da se je življenje zožalo samo na delo. Če je delo vzrok vaših frustracij, se vprašajte, v čem je težava. Kako lahko to spremenite? Kakšne so vaše prioritete? Iščete novo službo? Delate zase ali za nekoga drugega? Razmišljajte o tem, da je to le začasna faza v življenju, stopnišče, ki ga morate prehoditi, da bi lahko prišli do naslednje ali bolje rečeno nove, boljše faze. Poiščite razloge, da se počutite hvaležne za opravljeno delo in tisto, kar vam prinaša (dragocene izkušnje, dober zaslužek itd.). Izogibajte se negativnemu razmišljanju, ker vam ne prinese nič drugega kot stres.