Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Večina ljudi se zaveda, da morajo vzdrževati pravilno prehrano in telovaditi, da bi ostali zdravi, Kaj pa spanje? V povprečju skoraj 1/3 svojega življenja preživimo v spanju in jasno je, da je spanje eden ključnih elementov zdravega življenja. Vendar se pogosto srečujemo s pomanjkanjem spanca, se spopadamo z nespečnostjo ali pa preprosto ignoriramo resnično potrebo telesa po počitku. Ste vedeli, da lahko izboljšate svoj spanec?

Če se zbujate utrujeni in neprespani, verjetno telesu niste privoščili dovolj počitka. Znanstveno dokazano je, da sedem ur spanja vsako noč vodi v bolj zdravo in boljšo kakovost življenja in celo podaljša življenjsko dobo. Manj kot sedem pa po drugi strani povzroča debelost, bolezni srca, depresijo in splošno oslabljen imunski sistem. Toda kaj storiti, če se tudi po teh idealnih sedmih urah ne počutimo spočite?

Kakovost spanja strokovnjaki pogosto povezujejo s prehrano in telesno aktivnostjo. Zdrava in dobro prilagojena prehrana, ki je bogata z vitamini, minerali in kakovostnimi ogljikovimi hidrati ter beljakovinami, pa tudi ustrezna rekreacija bosta spodbudili delovanje presnove in izločanje hormonov, ki spodbujajo apetit in srečo. Ključna sta hormona grelin in leptin, ki spodbujata in urejata apetit, v primeru pomanjkanja spanja in nespečnosti pa bo njuno izločanje nestabilno in bo verjetno povzročilo prekomerno potrebo po nezdravi hrani in na koncu debelost.

Po drugi strani so športne in rekreacijske aktivnosti nujne v vseh vidikih življenja, predvsem pa pri spanju. Za ohranjanje zdravega in kakovostnega spanja vam ni treba biti profesionalni športnik. Dovolj je raztegljiv trak, vadbena preproga in malo dobre volje za hitre in učinkovite vadbe, ki jih lahko naredite v udobju doma, pa tudi med odmorom za kosilo na delovnem mestu. S tem boste pospešili prekrvavitev, pospešili metabolizem in zagnali telo, zato odhod v posteljo nikoli ne bo lažji.

Toda gibanje in zdravo prehranjevanje nista edina temelja kakovostnega spanca. Zelo pomembno je, na kakšni podlagi spimo, saj se naša telesa z leti spreminjajo, prav tako tudi naše navade. Udobna in kvalitetna vzmetnica in vzglavnik sta ključna, zato se včasih zdi njuna izbira tako težavna. Telo za popolno sprostitev in počitek potrebuje kakovostno ortopedsko blazino, ki bo znižala pritisk vratnega dela hrbtenice in spodbudila prekrvavitev. Ko gre za najnovejše trende, so velik razcvet doživele blazine iz naravnih materialov, polnjene s prosom ali piro, kot okolju prijaznejša alternativa z vrsto pozitivnih lastnosti.

Znanstveno je dokazano, da pomanjkanje kakovostnega počitka in spanja pušča trajne posledice na našem telesu, tako v fizičnem kot psihičnem, zato bodite posebej pozorni na svojo rutino pred spanjem in ne pristajajte na kompromise, ko gre za počitek. Dobra prehrana, telesna aktivnost in dobra blazina bodo delali čudeže za vaše telo.