Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jabolčni kis je nedvomno ena najslavnejših “lepotnih sestavin” v zadnjih nekaj letih. Na družbenih omrežjih dobesedno vsi, od slavnih oseb do vrhunskih strokovnjakov za lepoto, odkrito in pogosto govorijo o tem, zakaj je treba imeti doma jabolčni kis vedno na zalogi. Kako tudi ne, ko pa že ena sama steklenica tega fantastičnega fermentiranega kisa lahko pomaga pri nevšečnostih od prhljaja do opeklin.

 

1. Kot tonik

Ker ima antibakterijske lastnosti, je kis odličen tonik – zmešajte ga z destilirano vodo in nanesite na obraz. Varni boste pred mozolji in aknami!

2. Proti prhljaju

Naravna kislost in čistost jabolčnega kisa odstranjujeta prhljaj in puščata čisto lasišče ter hkrati zavirata nastajanje prhljaja. Naredite svojo mešanico proti prhljaju iz jabolčnega kisa in vode in jo dajte v škropilko. Lase sperite, nato pa poškropite s to mešanico in sperite.

3. Za posvetlitev las

Želite letos poleti naravne pramene? Poskusite s tem DIY trikom – operite svoje lase z jabolčnim kisom, ki bo takoj na plano povlekel svetle tone vaših las, če ste brinetka ali blondinka.

4. Za lajšanje opeklin

To je verjetno zadnja stvar, ki bi si jo mislili, a zaradi svojih protivnetnih lastnosti kis pospešuje okrevanje. Za hitro olajšanje zmešajte v vodo nekaj jabolčnega kisa in premažite opeklino.

5. Za hujšanje

Jabolčni kis v vroči vodi zjutraj na tešče pospeši prebavo. Potem pa šele na zajtrk.

6. Proti slabemu zadahu

Jabolčni kis uničuje bakterije v ustni votlini. Tako kot bi uporabljali ustno vodico, v usta vlijemo nekaj kisa in splahujemo 20-30 sekund, potem pa izpljunemo.

7. Proti madežem na nohtih

Če imate na nohtih madeže od laka za nohte, jih lahko obnovite tako, da jih namočite v jabolčni kis. Po prvem poskusu sicer ne pričakujte uspeha, a sčasoma bodo madeži izginili.

8. Proti mozoljem

Na palčko za ušesa nalijemo nekaj jabolčnega kisa in pritisnemo na akno. S svojim protivnetnim in antibakterijskim delovanjem jo bo kis zmanjšal za polovico.

9. Za pomirjajočo kopel

Če želite pomiriti svojo kože, dodajte nekaj kapljic jabolčnega kisa v kopel. Čudovito bo!

10. Proti pikom žuželk

Čeprav žuželk ne bo pregnal, bo jabolčni kis ublažil in pomiril občutek pikov.