Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Soda bikarbona je resnično koristna: odstrani lahko trdovratne madeže, prežene žuželke, služi kot naravni dezodorant in še veliko več. Ugotovite, kaj vse še lahko storite z njeno pomočjo, pa morda še niste vedeli …

1. Mešanica natrija in vode naše roke umije bolje kot milo in je še posebej uporabna za občutljivo kožo (v nasprotju z agresivnimi milom).

2. Imate mastne lase, nimate pa časa za pranje las? Vmasirajte si malo sode v lase. Če so vaši lasje temni, pazite, da na njih ne pustite bele barve. Uporabna pa je tudi za pranje las: zmešajte sodo in vodo v razmerju 1: 3, vmasirajte v lase, pustite kratek čas in temeljito sperite.

3. Soda bikarbona lahko služi tudi kot naravni dezodorant – malo praška preprosto zmešajte s 10-15 ml vode in nanesite končno mešanico pod pazduhe. Čeprav mnogi dezodoranti vsebujejo strupene snovi, ta neškodljiva alternativa prav tako učinkovito odstrani pot in ščiti kožo.

4. Emma Stone in druge slavne osebe prisegajo na piling s sodo bikarbono, ki nevtralizira kislost kože in jo bogati s kisikom. Kako narediti tak piling? Zmešajte dve tretjini sode z eno tretjino vode in nanesite na obraz. Če imate občutljivo kožo, pa tega raje ne počnite; odsvetujemo.

5. Mešanica bikarbone in vodikovega peroksida (na voljo v vsaki lekarni) lahko osvetli rumene madeže laka na nohtih. Mešanico zmešajte in nanesite s pomočjo zobne ščetke ter pustite delovati 3 minute, preden odstranite zmes.

6. Soda bikarbona je s svojim antibakterijskim delovanjem tudi posebna skrivnost za čiščenje pribora za ličenje. Postavite čopiče v skledo z vročo vodo in nekaj čajnimi žličkami sode in pustite delovati minuto ali dve. Po tem temeljito jih le še temeljito sperite.

7. Soda je idealen pomočnik za opekline, zmanjša rdečico in lajša pike komarjev. Najbolje je, da se kopate v hladni vodi, pomešani s sodo, ali pa preprosto nanesete takšno mešanico na prizadeta območja.

8. Za suhe in občutljive roke je zelo koristen piling s sodo in oljčnim oljem, ki zmehča kožo in jo hidrira.

9. Ali so vaši lasje ponovno zamašili odtok vode ali umivalnika? Zmešajte polovico kisa in polovico sode vlijte v odtok (reakcija bo vso nesnago potisnila na površje). Po 5 minutah vlijte še vročo vodo.