Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ali je kava kaj slabega? Vonj, bogata aroma in energija, ki jo kava daje, so le nekatere od njenih pozitivnih lastnosti. Številne raziskave pa dokazujejo tudi njene druge koristi za zdravje, tudi take, ki jih zagotovo še niste poznali. Tukaj je 15 razlogov, zakaj je kava pravzaprav odlična za telo.

1. Polna je antioksidantov
Kava vsebuje več antioksidantov kot večina zelenjave in sadja. Antioksidantna kavna sestavina, imenovana polifenol, se uspešno bori s prostimi radikali v telesu.

2. Zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
Raziskava leta 2009, ki je bila izvedena na 40.000 ljudeh, je pokazala, da uživanje treh skodelic kave na dan pripelje do 40% manjšega tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

3. Je učinkovita pri »kurjenju« maščobe
Na kurjenje maščobe v telesu vpliva s tem, da pospeši presnovo za 3 do 11%. To seveda deluje le, če ne dodate sladkorja.

4. Zmanjšuje tveganje za Parkinsonovo bolezen
V poročilu Ameriškega zdravniškega združenja so z rezultati raziskav leta 2000 objavili, da je bilo dokazano, da kofein zmanjšuje tveganje za Parkinsonovo bolezen. Prav tako blagodnejno vpliva na ljudi, ki že trpijo zaradi te bolezni

5. Preprečuje depresijo
Ženske, ki na dan spijejo dve ali tri skodelice kave, naj bi bile za 15 odstotkov manj nagnjene k razvoju depresije. Med tistimi, ki spijejo štiri skodelice ali več, se ta odstotek poveča na 20. Že omenjeni antioksidanti igrajo pomembno vlogo pri izboljšanju razpoloženja.

6. Zmanjšuje nevarnost nastanka tumorjev
Spet so pomembni antioksidanti in še posebej to velja za raka jeter in maternice.

7. Deluje proti multipli sklerozi
V študiji, objavljeni v reviji Neurology, so raziskovalci ugotovili, da vsaj 4 skodelice kave na dan zmanjšajo tveganje za MS in celo lajšajo njene simptome. Raziskovalci verjamejo, da kava pomaga pomiriti živčno vnetje, ki je odgovorno za MS.

8. Preprečevanje Alzheimerjeve bolezni
Uživanje kave že leta povezujejo s tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni za leti. Trigonelin v kavi vsebuje zaščitne sredstva za živce, užitje 2-3 skodelic kave na dan zato lahko občutno zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen in demenco.

9. Dobro je, da jo pijete pred vadbo
Kava izboljša učinkovitost in vzdržljivost. Študija, ki je bila objavljena v reviji British Sports Science, je ugotovila, da so ljudje, ki so pili kavo pred tekom, dosegli cilj 4,2 sekunde hitreje kot kontrolna skupina.

10. Ščiti jetra
Še en razlog, da se počutimo dobro ob jutranji skodelici kave? Za kavopivce velja zmanjšano tveganje za cirozo jeter. Izkazalo se je, da pitje le 2 skodelic kave na dan zmanjša tveganje za cirozo za kar 43%.

11. Preprečevanje kapi
Ali ste vedeli, da do 15 milijonov ljudi letno trpi zaradi možganske kapi? Zmanjšanje tveganja kapi vključuje več korakov, med katerimi je tudi prenehanje kajenja, če trenutno kadite. Izkazalo pa se je tudi, da lahko dnevna skodelica kava zmanjša tveganje kapi. Podatki iz številnih študij kažejo, da lahko pitje vsaj 2 skodelic kave na dan zmanjša tveganje kapi do 14%.

12. Preprečuje poškodbo mrežnice
Raziskave, ki jih je izvedla Univerza Cornell, so pokazale, da lahko antioksidanti v kavi preprečijo poškodbo mrežnice pri staranju ali glavkom.

13. Pomaga ohranjati koncentracijo
Razlog, zakaj je večina od nas začela piti jutranjo kavo, je bil poskus, da se »spravimo k sebi« in z nasmehom stopimo v dan. Kofein bistveno izboljša duševno budnost s spodbujanjem centralnega živčnega sistema. To še posebej vpliva na področje možganov, ki je odgovorno za spomin in koncentracijo.

14. Zmanjšuje bolečine v mišicah
Kofein je pravzaprav glavna sestavina mnogih zdravil za lajšanje bolečine, zato ni presenetljivo, da nekateri ljudje blažijo bolečine zgolj s pitjem kave. Vendar pa se telesa različno odzivajo na kofein in tako se tudi različni glavoboli različno odzivajo na različne tretmaje. Raziskave so pokazale, da bo, če niste reden »kofetkar«, močna skodelica kave močneje vplivala na bolečino kot pri nekom drugem, ki redno uživa kofein.

15. Kot zaključek – podaljšuje življenje!
Ne glede na vse polemike kava tako zelo zmanjšuje tveganje za toliko bolezen in ponuja toliko koristi, da jo lahko veselo pijemo naprej in uživamo v naši najljubši kavi. Seveda je pitje kave v zmernih količinah nekaj povsem drugega kot uživanje litrskih kofeinskih pijač – pa tudi presežek sladkorja ali umetna aroma v kavi nas ne bodo pomagali ohraniti zdrave. Dobra stara kava na babičin način – črna z minimalno sladkorja – bo naredila najboljše delo.