Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Morda je zunaj res mrzlo, a to ne pomeni nujno, da je zima najnevarnejši čas v letu za vas in vašo družino. Tukaj je pet načinov, da  poskrbite za to, da boste tudi v času, ko vas vaše telo prepričuje, da je čas za prezimovanje, ohranili zdravje in energijo – ne glede na vreme.

Prekinite zimsko utrujenost
Mnogi ljudje se v zimskem času počutijo utrujene in počasne. To je predvsem posledica pomanjkanja sončne svetlobe, ki moti naše spalne in budne cikle.

Preizkusite te nasvete:
• kolikor časa je mogoče bodite zunaj na dnevni svetlobi

• zagotovite si dober nočni spanec – pojdite v posteljo in zbudite se vsak dan ob istem času

• z vadbo ali meditacijo odganjajte stres, ki povzroča utrujenost

Tu pa je še nekaj načinov za izbris zimske utrujenosti
– Jejte več sadja in zelenjave
Ko je zunaj mrzlo in temno, je lahko vabljivo napolniti telo z nezdravo hrano, ki poviša naš občutek udobja. Vendar je pomembno zagotavljati zdravo prehrano in vključiti v prehrano vsaj pet kosov sadja in zelenjave na dan. Če se vam zdi, da hrepenite po sladkem, posezite recimo po klementini. Zimska zelenjava kot so recimo korenje, zelje ali repa, je lahko pražena, v obliki pireja ali juhe – prijeten obrok za vso družino. Raziščite sorte sadja in zelenjave, ki jih morda običajno ne jedo.

– Pijte več mleka
Verjetnost, da se boste prehladili, je v zimskem času večja, zato se prepričajte, da je imunski sistem v vrhunskem stanju.
Mleko in mlečni izdelki, kot so siri, jogurti in ostali mlečni izdelki, so odličen vir beljakovin, vitaminov A in B12 ter kalcija, ki pomaga ohranjati naše kosti močne. Izberite pol-posneto, 1% ali posneto mleko – namesto polnomastnega – in jogurte z nizko vsebnostjo maščob.

– Ne uporabljajte hladnih zimskih mesecev kot izgovor, da ostanete v stanovanju.

Raje spravite vso družino ven, preizkusite neko novo dejavnost – lahko drsanje ali pa zimski sprehod na plaži ali skozi park. Redna vadba pomaga nadzorovati vašo težo, izboljšati imunski sistem in je dober način za prekinitev napetosti, ki lahko nastane, če je družina nenehno zaprta v hiši.

– Poživite zajtrk
Zima je odlična sezona za kašo. Privoščiti si skledo tople kaše na hladno jutro ni samo okusen način za začetek dneva, ampak pomaga tudi  povečati vnos škrobne hrane in vlaknin. Ta živila vam dajejo energijo in vam pomagajo, da se počutite bolj polno. Kaše vsebujejo tudi veliko vitaminov in mineralov. Naredite kašo s pol-posnetim, 1% ali posnetim mlekom ali vodo in ne dodajte sladkorja ali soli. Dodajte narezano banano, jagode ali drugo sadje.