Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Znanstveniki pravijo, da bi si morale ženske privoščiti 3 ure spanja več kot moški, sicer bi lahko prišlo do različnih neželenih fizičnih in psihičnih posledic. Verjamemo, da je veliko žensk to že tako ali itako čutilo, le da niso imele potrditve.

Profesor Jim Horne, direktor centra za raziskovanje spanja Loughborough University’s Sleep Research Center, pravi, da je pomanjkanje spanja pri ženskah povezano z visoko stopnjo depresije, sovražnosti do okolja in tesnobo. Ta čustva se namreč niso pojavila pri neprespanih moških. Zanimivo, kajne?

Razlog za to očitno razliko med spoloma, ko gre za potrebo po spanju, je menda v porazdelitvi mentalne energije. Ženske imajo tendenco opravljati veliko različnih nalog hkrati, so multiopravilne. In ker je ena od osnovnih funkcij spanja regeneracija in počitek možganov, ženske rade “potegnejo za kakšno urico”. Čeprav naj bi moškim torej zadostovalo manj spanja, pa obstaja tudi izjema: tisti, ki opravljajo zapletene naloge in/ali sprejemajo pomembne odločitve, ravno tako precej obremenijo svoje misli. Tudi oni zato potrebujejo več spanca kot povprečni moški. A še vedno manj kot ženske.