Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ženska skrb za zdravje se malo razlikuje od moške. Če ste ženska, vam bodo spodnji nasveti pomagali počutiti se bolje in bolj energično.

 

Za dober videz in počutje je pomembno sprejemati prave odločitve glede načina življenja in skrbi za zdravje. Tukaj je šest preprostih stvari, ki jih lahko ženske počnejo vsak dan (oziroma redno) in s tem skrbijo za svoje zdravje.

 

Nasvet 1: zdrava prehrana. Bližje kot je naravi, boljša je prehrana. Se pravi veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih izdelkov, vlaknin, nemastnega mesa, rib, perutnine. Ne smemo pozabiti na mlečne izdelke (z malo maščobe) in – odvisno od starosti – zadosten vnos kalcija, da se preprečuje osteoporoza. In pa seveda izogibanje hrane in pijače z veliko kalorijami, sladkorja, soli in maščobe. Zdrava prehrana nam omogoča ohranjati ustrezno težo za našo višino, kar je pomembno, saj prevelika telesna teža vodi v težave.

Nasvet 2: vadba. Srčne bolezni so pri ženskah pogost razlok za smrt, redna vadba pa pomaga ohranjati srce zdravo. Vsaj 30 minut na dan, 5x na teden (tek, plavanje, hoja, kolesarjenje, ples …) bo v celoti poskrbelo za vaše dobro počutje, za srce pa še posebej.

Nasvet 3: Izogibanje slabim navadam. Izogibajmo se cigaretam in kadilcem. Ne zlorabljajmo drog in alkohol uživajmo le zmerno. Za ženske velja za zmerno ena pijača na dan, to pomeni 12-14 gramov alkohola, to pa je eno malo pivo, kozarček vina, …

Nasvet 4: Obvladovanje stresa. Ne glede na stopnjo življenja – hči, mama, babica – ženska vedno nosi več klobukov in se sooča z različnimi pritiski in stresom. Zato si mora vsak dan vzeti nekaj časa zase, da se sprosti in psihično ter fizično odpočije. Dobri načini spopadanja s stresom so tudi telovadba, relaksacijske vaje in meditacija.

Nasvet 5: Varno sončenje: pretirano nastavljanje škodljivim sončnim žarkom lahko povzroči kožnega raka in je lahko tako tudi smrtno škodljivo. Zato je treba kožo na soncu zaščititi z ustrezno kremo in redno preverjati za znaki kožnega raka. Prepoznate ga po spremembah barve, teksture, velikosti ali oblike materinih znamenj, bradavic, peg ali nastanku pigmentiranih ali rdečih znamenjih na koži.

Nasvet 6: Redno preverjanje dojk. Paziti naj bi začele po 20. letu; vsaka sprememba, ki jo začutite, ni nujno rak dojk, je pa treba v takem primeru takoj na pregled k zdravniku. Kasneje pa ženskam pripadajo pregledi z mamografijo, ki je najboljši način za odkrivanje raka dojk v zgodnjih fazah, ko je tudi najboljša možnost za okrevanje.

Povzeto po: https://www.everydayhealth.com/healthy-living/everyday-tips.aspx