Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ko opazujemo ljudi, po navadi hitro ocenimo, kdo se ukvarja s športom oziroma je fizično aktiven in kdo se že leta ni premaknil. Prvi kar izžarevajo energijo, drugi pa delujejo slabotno. Pa tu ne igrata vloge ne telesna teža ne starost. Dejstvo je, da smo ljudje narejeni, da se premikamo. Šport oziroma fizična aktivnost sta torej bistvena za zdravo in srečno življenje, zato ju moramo čim več vključevati v vsakodnevno rutino.

S ŠPORTOM DO VEČ ENERGIJE
Zanimivo; čeprav sta šport in vadba odličen način, da povečamo porabo energije, hkrati vplivata na izboljšanje naše produktivnosti, koncentracije in mentalnih sposobnosti. Povečan nivo energije, ki nastane kot posledica telesne aktivnosti, pa vodi do več aktivnih navad tekom dneva. Recimo, da se odločimo za stopnice namesto dvigala ali pa s prijateljem klepetamo na sprehodu namesto v kavarni – od tega imamo tako fizično kot duševno korist.

OBVLADOVANJE STRESA
Redna telesna aktivnost nam pomaga, da se mnogo laže spopadamo z vsakodnevnim stresom. Ne le zaradi pozitivnih kemičnih procesov v telesu, ampak tudi kot tehnika preusmerjanja pozornosti. Zaradi športa razmišljamo bolj pozitivno in bolje spimo, kar močno vpliva na kontroliranje stresa. Aktivnost in športen način življenja vplivata tudi na to, da razmišljamo bolj racionalno. To je izjemno pomembno, kadar smo pod stresom. Raziskave kažejo, da redna aktivnost lahko zmanjša tveganje za depresijo tudi za 4 leta.

DOBRA FORMA IN ZAKAJ JE POMEMBNA
Z redno telesno aktivnostjo se nam izboljšajo fizične sposobnosti na splošno, pridobimo mišično moč, pa tudi kondicijo in vzdržljivost. To nato olajša vsakodnevna opravila in izboljša kvaliteto življenja. Če ste mlajši od 30 let, tega morda še ne razumete, a po 40. letu se čutijo vse posledice določenega stila življenja. S staranjem izgubljamo mišično maso, ki pa jo s športom lahko v dokajšnji meri pridobivamo nazaj, kar nam pomaga pri ohranjanju vitalnosti.

BOLJŠA SAMOZAVEST
Če imamo več energije in življenjskega elana, smo dejansko videti bolje, počutimo se bolje v lastni koži, zaradi tega nam raste samozavest. Vse to je posledica fizičnega udejstvovanja.

BOLJŠI SPANEC
Vsi vemo, kako pomemben je dober spanec za zdravje in srečo ter normalno funkcioniranje tekom dneva. Fizična aktivnost nam lahko pomaga, da dlje in bolj globoko spimo. Čeprav ne obstaja univerzalno pravilo, koliko ur mora človek spati, se večina strinja, da gre za 6 do 9 ur. Je pa kvaliteta pomembnejša od kvantitete.

LEPO TELO
Povečana fizična aktivnost zmanjšuje količino maščobe v telesu in poveča mišično maso, kar vodi v splošno boljše stanje našega telesa in hkrati k lepšemu videzu. Odstotek maščobe v telesu je pomembnejši faktor kot sama telesna teža. Hkrati zaradi več mišic porabimo več kalorij.

MANJŠE TVEGANJE ZA BOLEZNI
Ne le, da vpliva na izboljšanje našega počutja in spomina, redna telesna vadba tudi deluje kot eno najmočnejših sredstev, ki so nam vsem na voljo, ko gre za zmanjševanje tveganja za razvoj bolezni, kot so diabetes in kardiovaskularne bolezni. Lahko pa tudi zelo pomaga pri kontroliranju teh stanj.

POZITIVEN ODNOS
Pri fizični aktivnosti se izloča tako imenovani hormon sreče, endorfin, ki vpliva na to, da bolj pozitivno gledamo na svet in se splošno bolje zadovoljno počutimo. To traja kar do 12 ur!