Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vsi vemo, da več kisika v mišičnih celicah zagotavlja njihovo boljše delovanje; to lahko dosežemo s kompresijo. Med vadbo telo proizvaja mlečno kislino in druge stranske proizvode. Če mlečna kislina ni odstranjena iz mišic, pride do njihove utrujenosti in zmanjšane učinkovitosti. Drugi dejavnik pri zmanjševanju učinkovitosti je mišična mikrotravma kot posledica telesne aktivnosti. Pomislite, koliko udarcev s peto in koliko vibracij prestanejo vaše noge med enim tekom. Te sicer majhne vibracije se skozi čas kopičijo in začnejo biti škodljive. V tem primeru kompresija izvrstno pride na pomoč.

S kompresijo proti gravitaciji
Kompresijske nogavice in obutev zagotavljajo postopno kompresijo, ki je najvišja v območju gležnja in se zmanjšuje v smeri kolena. Ta oblika kompresije pospešuje vračanje krvi po venah, obratno od gravitacije. Optimalna stopnja kompresije, glede na nedavne študije, poveča arterijsko cirkulacijo za 40 odstotkov med aktivnostjo in za 30 odstotkov v fazi okrevanja. To zagotavlja boljšo oskrbo s kisikom in hranili. Po drugi strani se lumen ven pod vplivom kompresije zoži in s tem se pospeši proces pretoka krvi v srce, kar pomaga pri hitrejšem okrevanju in zmanjšuje utrujenost ter bolečine. Če povzamemo prednosti kompresije, ugotovimo: boljše delovanje telesa zaradi izboljšane cirkulacije, hitrejše okrevanje in kasnejša utrujenost oziroma bolečine v mišicah.

Kakšne poškodbe tretirati s kompresijo?

Ali so kompresijske nogavice ali stegavčki primerne za sindrom tekaške pokostnice, krče, napetosti v mišicah in tendinitis Ahilove tetive? Odgovor je: da! No, seveda sama kompresija ne bo pozdravila teh stanj, sploh ne, če bo to edina oblika tretmaja. Vsaka poškodbo je treba strokovno oceniti, da se ugotovi vzrok in določi način zdravljenja oziroma odpravljanja. Sem spada tudi razmislek o primerni zaščiti, raztegovanju, večanju mišične mase, masaži, ortopedskih vložkih in ustrezni obutvi ter seveda doziranju treningov v smislu njihovega trajanja in intenzivnosti. Takrat lahko kompresija pomaga pri rehabilitaciji, povratku k športnim aktivnostim in preprečevanju pojavljanja novih simptomov ali novih poškodb.

Preventivna kompresija?

Obstajajo tudi kakšne koristi kompresijskih oblačil, če nismo poškodovani? Vsekakor! Izboljšana cirkulacija pomeni boljšo izvedbo aktivnosti in daljšo vzdržljivost. Pomaga tudi, da se hitreje spočijemo, se pravi, da smo prej pripravljeni na nov, še boljši trening.

Kompresija: nogavice ali stegavčki?

Kaj nositi: kompresijske nogavice ali stegavčke (podkolenske kompresijske steznike)? Odgovor  je odvisen od seštevka nekaterih faktorjev. Če je težava vezana na predele stopal, gležnjev, spodnjega dela Ahilove tetive, je bolje izbrati kompresijsko nogavico. Če je območje s težavo višje od prej naštetih, pa bo lahko tudi stegavček morda dovolj.

 

V vsakem primeru vabljeni k nam na strokoven pregled in posvet, na izbiro imamo zares širok asortiman kompresijskih nogavic in z veseljem vam bomo pomagali najti idealen par.