Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vprašajte katerega koli strokovnjaka in povedal vam bo, da je celulit povsem normalen pojav pri več kot 90% žensk. Ta zloglasna pomarančasta koža ne izbira ne starosti ne oblike telesa, lahko se pojavi kadarkoli in kjer koli, pa vendarle celotna stvar ni tako črna. Celulit se pojavi, a tudi izgine z razlogom!

Za začetek je pomembno razjasniti, kaj je celulit zares. Zaradi številnih dejavnikov maščobnim celicam uspe doseči površinsko tkivo, kjer se neenakomerno in trmasto naselijo pod kožo. Ta proces je zaradi posebnosti vezivnega tkiva pogosteje “ženski” problem in ni redkost, da se pojavi že v puberteti. Glavni krivci za pojav celulita so hormoni. Njihova naloga je, da ohranjajo kožo čvrsto in elastično, kopičijo maščobo in vezivno tkivo, uravnava krvni in limfni obtok … A estrogen začne pri ženskah naravno upadati že sredi dvajsetih let, kar posledično vodi v slabšo cirkulacijo, oslabljene povezave okoli maščobnih celic in pomanjkanje kolagena. Preprosto povedano, koža s starostjo pač izgublja elastičnost, vse nepravilnosti, ki jih povzroči nepravilno razporejeno maščobno tkivo, pa postanejo bolj očitne.

Tolažiti mora dejstvo, da je celulit povsem naravna stvar in skoraj neizogiben. Vendar je njegova vidnost ali količina v veliki meri odvisna od našega življenjskega sloga, in čeprav se celulita dejansko ne bomo nikoli znebili, še ne pomeni, da mora biti viden in neizogiben.

Preženite celulit z vadbo

Fizična aktivnost, ne glede na postavo, je ključna za zdravje telesa. Ne glede na starost bo vsakodnevna športna aktivnost, ki traja le 30 minut, zelo pomembna, učinke pa bomo čutili še leta. Zatiranje celulita pa je neizogibno povezano z usmerjeno vadbo. Kardio vaje spodbujajo izgubo maščobe in so ključni borec za zdravo telo. Pomembno je, da jih kombinirate z vajami za moč, ker bodo mišice našega celotnega telesa postale močnejše in čvrstejše, njihova oblika pa bolj izražena. Bolj definirane kot so mišice, bolj napeta postane koža, tudi bolj elastična, vidnost celulita pa se s tem zmanjša.

Poskusite z limfno drenažo

Slaba cirkulacija našemu telesu povzroča številne težave. Čeprav ji na začetku ne pripisujemo velikega pomena, bo slaba telesna in limfna cirkulacija z leti povzročila vnetne procese in otekanje ter preprečila nastajanje kolagena, kar je ključnega pomena za lepo in sijočo kožo. Limfna drenaža bo spodbudila telo, da izloči vse strupe in izboljša krvni obtok. Odvečna voda iz telesa bo zahvaljujoč pravilni masaži in različnim masažnim dodatkom, kot so rolerji, postala stvar preteklosti, dokler bomo redno masirali problematično tkivo in postopoma “razbijali” površinsko plast maščobnih celic. Vsem, ki dolgo časa sedijo, prav tako priporočam kompresijske nogavice, ki krepijo cirkulacijo.

Pijte vodo in ne pozabite na skrivne sestavine!

Voda je nepogrešljiva, ko gre za zdravje, to dejstvo je neodvisno od celulita. Je pa vnos vode neposredno povezan s tvorbo celulita, zato je kopičenje maščobe in pomarančne kože neposredno odvisno od količine vode, ki jo popijemo. Pomaga izločiti toksine, ki so odgovorni za kopičenje celulita in preprečuje njegovo tvorbo. Živila, kor sta ingver in kajenski poper, imajo podoben učinek, ki pospeši metabolizem, izboljša cirkulacijo in dvignejo telesno temperaturo ter s tem porabo energije. Oreščki, kot so sončnična semena, so bogati z različnimi vitamini, krepijo vezivna tkiva in spodbujajo hitrejši metabolizem. Podobno je z jajci, ki so bogat vir beljakovin, in nas bodo dlje časa zasitila zaradi maščob, mineralov in vitaminov, kot so železo, jod, cink in vitamini B12.