Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ananas je izjemno zdrav iz več razlogov. Pravzaprav je edini užitni vir multifunkcionalnega bromelainskega encima in tako pomaga preprečevati nastajanje krvnih strdkov in plaka v arterijah ter zagotavlja antioksidantne in protivnetne koristi, raziskave pa kažejo, da zavira tudi razvoj nekaterih vrst raka.

Ananas je bogat z različnimi vitamini, minerali in drugimi pomembnimi hranili. Med drugim vsebuje bromelain, naravni encim, ki pomaga normalizirati prebavni sistem – zlasti pri prebavi beljakovin in maščob, ter deluje protivnetno. Zdravniki ljudem s povišano ravnijo holesterola v krvi svetujejo, da vsako jutro na tešče pojedo nekaj ananasa.

Moč ananasa je zagotovo tudi v vitaminu C in njegovih antioksidantih lastnostih. Ta vitamin nas ščiti pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Poleg vitamina C je ananas bogat še z manganom, ki pomaga pri rasti, spodbuja zdravo prebavo in ima tudi antioksidantne lastnosti. Zaradi množice antioksidantov v ananasu ima ta dolgoročne pozitivne učinke na zdravje, lahko na splošno pomaga zmanjšati tveganje za nekatere kronične bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in nekatere vrste raka.

Ananasu lahko uživamo kot svež sadež, iz konzerve ali v obliki soka. Imamo tudi preprosto idejo, kako ananas spremeniti v sladico:

– 2 skodelici ananasa v koščkih

– Skodelica in pol mandljevega ali kokosovega mleka brez sladkorja

– Žlička medu

Ananas iz konzerve odcedimo oziroma svežega narežemo na kocke in za nekaj časa postavimo v hladilnik. Nato ga stresemo v blender, dodamo izbrano rastlinsko mleko in, po želji, žličko medu. Dobro zmešamo in serviramo v kozarcu z žličko. Dobili smo okusno, osvežilno in superzdravo sladico iz ananasa.