Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vesel pes, ki vam daje taco, nežna mucka, ki vam prede v naročju, papagaj, ki vam grizlja uho, zajček, ki poskakuje od sreče, ko ga hranite, in celo ribice, ki sledijo vašemu prstu na steklu akvarija. Vse to so na videz majhni, a pomembni vsakodnevni dogodki, ki vam kot lastnikom domačih ljubljenčkov obljubljajo srečnejše življenje.

Zaradi hišnih ljubljenčkov dokazano manj stresa
Poleg športa, ki vam ga vsekakor priporočamo, so eno najboljših orožij za boj proti stresu in občutkom žalosti ali zmerni depresiji, ker preprečuje osamljenost, prav domače živali. Ob ljubkovanju in druženju s hišnimi ljubljenčki možgani laže proizvajajo nevrotransmitorje, ki skrbijo za dobro razpoloženje: oksitocin, ki nas pomirja, in serotonin, ki spodbuja dobro razpoloženje.

Imate psa – bolj komunikativni ste
Domači ljubljenčki poleg ostalih pozitivnih vplivov krepijo tudi medčloveško interakcijo. Raziskave kažejo, da imajo lastniki ljubljenčkov kar do 60% višjo možnost spoznavanja novih ljudi, pri čemer pričakovano vodijo lastniki psov, ki najuspešneje pridobivajo nove prijatelje. Lastniki psov so na splošno boljši v komunikaciji z ljudmi. Domači ljubljenčki pa pomagajo tudi avtističnim in hiperaktivnim otrokom. Ob njih ti otroci bolje napredujejo in v šoli laže sledijo pouku. Prav tako imajo študentje s hišnimi ljubljenčki nižjo raven predizpitne panike.

Krepi imunost
Druženje z živalmi niža visok tlak, torej tudi tveganje srčne in možganske krpi, krepi imunski sistem in zmanjšuje fizično bolečino. Sprehajanje psa vas sili v gibanje, kar pomeni, da ste bolj zdravi in bolj veseli.

Mačke kot hišni ljubljenčki
Mačke so idealni hišni ljubljenčki za ljudi z artritisom. Strokovnjaki za artritis jim namreč svetujejo, da posnemajo način, kako se preteguje mačka. Neka študija o splošnem zdravstvenem stanju starejših je pokazala, da se je zdravje lastnikov živali izboljšalo že po enem mesecu druženja. Otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, so manj nagnjeni k alergijam, astmi in prekomerni telesni teži.

S hišnimi ljubljenčki boste imeli večje srce
Skrb za hišnega ljubljenca spodbuja odgovornost tudi do lastnega življenja. To še posebej velja za otroke, ki tako spoznavajo pomen dobrih navad. Ker je vaš hišni ljubljenček odvisen od vašega preživetja, zdravja in sreče, vas bo spodbujal, da mu boste čim bolj naklonjeni. Lastnik mora biti sposoben gledati izven svojih potreb in želja ter zadovoljiti tudi želje in potrebe ljubljenčka. Primer: namesto, da bi si ogledali tri dele priljubljene serije v zaporedju, boste pogledali le enega, nato pa šli s psom nas prehod, kar bo koristilo njemu in vam. Koristi takega sočutja so manj stresa, večja ozaveščenost, večja odgovornost in na splošno srečnejše življenje. Skrb za nekoga drugega prinaša čustveno zdravost. Dajanje in sprejemanje ljubezni, četudi 165-krat na dan rečeš “dol s kavča”, vam lahko pomaga, da svoje misli odvrnete od težav in razumete, kaj je resnično pomembno v življenju. Navsezadnje so dlakasti, pernati, luskavi, mehki … hišni ljubljenčki živa bitja, ki imajo svoje navade, muhe in osebnosti, zaradi katerih nas lahko zabavajo in nasmejejo.