Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vsi smo že začutili, da hrana bolj ali manj vpliva na to, kako se počutimo. Če jemo veliko hitre in predelane hrane, se bomo počutili utrujeno. Z uravnoteženo prehrano pa se počutimo bolje in lahkotneje, in če dodamo še tako imenovanemu superhrano, bomo za naše zdravje in dobro počutje naredili še več.

Katera živila so v superhrani?

Ni posebnih meril, nujno je, da ta živila vsebujejo hranila, ki vam bodo pomagala pri vsakodnevnem delovanju in ohranjala zdravje in imunski sistem. Superhrana zagotovo ni, na primer, bela pšenična moka, ki je skupaj z belim sladkorjem žal danes skoraj povsod okrog nas. Po drugi strani pa žitarice, kot je proso, ki je odlična alternativa pšenici, že pripadajo superhrani. Prav tako bo danes strokovnjak redko priporočil rdeče meso kot superhrano, medtem ko se alternativa mesu, to je leča, zaradi svojih prehranskih lastnosti postavlja v superhrano. Pravzaprav bi lahko rekli, da je definicija superhrane tisto, kar večina ljudi nima ves čas v kuhinjskih elementih in hladilnikih. Toda kdo pravi, da je to pravilo? V kuhinjo lahko tudi vi prinesete hranljivejša živila. In če jih ne uporabljate pogosto, lahko vedno ustvarite nove navade in izboljšate splošno zdravstveno stanje svojega telesa, medtem ko uživate v novih okusih. Ponujamo vam nekaj predlogov, ki so večinoma vsem na voljo in so tudi izjemno zdravi.

CHIA SEMENA

Danes so tako priljubljena, da jih imenujejo najbolj zdrava hrana na planetu. Skrivnost je, da majhna količina kalorij prinese veliko hranil, ki so koristna za zdravje. “Chia” v indijanskem jeziku pomeni “moč”. Samo 28 gramov semena (dve žlici) vsebuje do 11 gramov vlaknin, 4 g beljakovin in 9 gramov maščobe (od tega 5 gramov omega-3 maščobnih kislin). Vsebujejo kalcij, magnezij in fosfor, pomembne sestavine za zdravje kosti, vitamine B1, B2 in B3 ter antioksidante, ki so preprečujejo prezgodnje staranje. Semena Chia lahko absorbirajo 10 do 12-krat večjo težo tekočine, tako da postanejo podobna gelu ali pudingu, nas tako bolj nahranijo in tako lahko pomagajo pri uravnavanju telesne teže.

GOJI JAGODE

Rdeče jagode rahlo gurmanskega okusa, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, so postale hit, ker vsebujejo kar 12 odstotkov več antioksidantov (vitamini C, E in cinka) kot borovnice, s čimer zagotavljajo vitalnost, energijo in dolgoživost. Vsebujejo tudi veliko vlaken, železa, pomembnih aminokislin in presenetljivo količino beljakovin. S svojimi hranilnimi vrednostmi lahko pomagajo preprečevati prehlad, očesne bolezni, poškodbe kože, rast rakastih celic itd. Večinoma se uporabljajo v suhi obliki, kot so rozine.

PROSO

Ta lahka in enostavno prebavljiva zrna rahlo sladkega okusa in brez glutena so odličen nadomestek za pšenico. Vsebujejo veliko vlaken, fosforja, železa, magnezija, folne kisline, vitamina B … Proso je dobro za zdrave kosti in zobe, lajša težave z astmo in migreno, znižuje holesterol, ohranja zdravje srca, uravnava prebavo, krepi imuniteto in zmanjšuje tveganje za razvoj raka. Spada pod alkalna živila, saj izboljša prebavo in pomiri želodec. Proso se priporoča tudi diabetikom in za nadzor telesne teže. Proso je priporočljivo namakati več ur pred uporabo, postreže pa se ga kot predjed ali kot del juhe ali priloga hrani, v obliki moke, in za pripravo tort in sladic.

LEČA

To enostavno dostopno živilo lahko uporabite na različne načine, v solatah ali kot prilogo. Leča je odličen nadomestek za meso in vsebuje številne koristne vitamine in minerale, vključno z antioksidanti, ki lahko preprečujejo različne bolezni.

KURKUMA

Rumena začimba iz Indije prinaša niz zdravstvenih koristi, predvsem zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti. Danes se prodaja tudi izvleček kurkumin, njena aktivna sestavina, v kapsulah. Raziskave so pokazale, da lahko pomaga pri zdravljenju in preprečevanju kroničnih bolezni, kot so rak, bolezni srca in diabetes. Prav tako pomaga pri celjenju ran in zmanjševanju bolečin.

ČIČERIKA

Je visoko cenjena stročnica, polna železa, magnezija, cinka, vitamina B6 … Bogata je z vlakninami in beljakovinami ter tako idealna za vegetarijance (kuhana čičerika vsebuje dvakrat več železa kot enaka količina mesa). Preprečuje celo vrsto bolezni in celo sindrom PMS.

Katera druga živila še štejemo za »superhrano?«
Vsa živila, ki imajo tako visoko raven antioksidantov, vitaminov in mineralov, da imajo zaradi tega posebne zdravilne in razstrupljevalne lastnosti. Sem spadajo na primer še oljčno olje, losos, ingver, kefir in jogurti s probiotiki, jajca, zelenjava in sadje (vključno z jagodičjem), različna semena in oreški.