Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

POZNATE EFEKT »PRVE NOČI«?

Prvič spite v novi postelji in se počutite popolnoma izčrpani? Nikakor ne morete zaspati, vrtite in premetavate se ter se sprašujete, kaj je ta čuden hrup, če so v sobi kakšni insekti? Ne skrbite, obstaja znanstvena razlaga za takšne nemirne noči, strokovnjaki pa temu fenomenu pravijo »efekt prve noči«. Gre za običajno občasno motnjo spanja, ki je znana že več kot 50 let. A čeprav je precej pogosta, so jo zelo malo preučevali, pravi znanstvenik Masko Tamaki z univerze Brown.

V reviji Current Biology so objavili študijo, med katero so merili upočasnjeno aktivnost možganov med globokim spanjem. Pokazalo se je, da prve noči v novem okolju leva hemisfera možganov manj spi. To področje je pokazalo tudi povečano pozornost na občasne zvoke, kot je recimo zvok budilke, kar nam sicer omogoča, da se hitreje prebudimo.

Tamaki pravi, da takšno vrsto zaščite uporabljajo tudi nekateri ptiči in druge živali. Pri pticah se je sicer pokazalo, da je omenjeno hemisferično spanje povezano s potencialno nevarnimi situacijami. Njihov zaščitni alarmni sistem tako ostaja prižgan, če spijo na mestih ali položajih, ki so zanje nevarni.

Spanje je odločilnega pomena za naše zdravje, kot vidite pa tudi zdravim ni najbolj enostavno spati dobro, kaj šele bolnim. Za slednje so večkrat potrebne posebne bolniške postelje. Te si lahko sposodite tudi pri nas.

Pri izposoji na naročilnico dobite električno negovalno posteljo, varovalno posteljno ograjo za obe strani, trapez, posteljno mizico in blazino za posteljo. Pri izposoji postelje, je potrebno imeti tudi ograjice za obe strani in trapez, saj so to sestavni deli posteljo. Zato morajo biti na naročilnici izpisani 3-je pripomočki s pripadajočimi šiframi pripomočkov.

Za več informacij vas prosimo, da obiščete podstran: https://www.bauerfeind.si/kategorija-izdelka/izposoja/bolniske-postelje-izposoja/