Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

6 NAJPOGOSTEJŠIH SPROŽILCEV MIGRENE

Zelo močen glavobol, ki onemogoči normalno funkcioniranje prizadete osebe, je definicija migrene, mnogi pa ob močni bolečini v delu glave občutijo tudi mučno vrtoglavico in postanejo občutljivi na svetlobo in glasne zvoke.

A če se znamo izogniti sprožilcem, bo življenje ljudi z migreno precej olajšano, saj jo potem lahko pričakujemo in se na ta način z njo tudi lažje kosamo. Poglejmo, kateri so ti sprožilci:

1. Hormoni

Razlog, da je delež žensk, ki trpijo zaradi migrene, tako visok, so ravno hormonske spremembe zaradi menstruacije, nosečnosti ali menopavze. V teh primerih bi bilo zato ustrezno, da bi se pogovorile z zdravnikom ali ginekologom, da bi se preverile ravni hormonov in se po potrebi izvedla hormonska terapija.

2. Prehrana

Migreno lahko sprožijo tudi določene sestavine v hrani in pijače. Če bi želeli odkriti, kaj je krivec za vašo migreno, pišite dnevnik prehranjevanja in spremljajte, kako vaše telo reagira na posamezne sestavine. Niso pa samo te lahko krivec za migreno – tudi morebitno preskakovanje obrokov in neredne prehrana veljajo za enega od sprožilcev migrene.

3. Vonjave

Močne vonjave parfumov, detergentov ter tudi vonj cigaretnega dima ter podobne vonjave so prav tako lahko vzroki za migreno, oziroma lahko poslabšajo bolečino že obstoječe migrene. Pojavljanje migrene po izpostavljenosti nekemu močnemu vonju se sicer razlikuje od osebe do osebe, a opravljenih je bilo mnogo raziskav, ki so skušale najti odgovor, zakaj do nje pride. Znanstveniki predvidevajo, da določeni vonji sprožajo močnejšo aktivacijo receptorjev vonja in receptorjev bolečine.

4. Osvetlitev

Utripanje luči, fluorescentne luči in tudi zasloni računalnikov so lahko sprožilci migrene. Če je tu vaša težava, a se ne morete izmakniti izpostavljenosti taki svetlobi, poskusite nositi kapo s ščitkom, sončna očala ali posebna očala za dolgo gledanje v zaslon, prav tako pa skušajte zmanjšati svetlost zaslonov na napravah.

5. Vročina

Tako kot pri spremembi vremena, lahko do migrene pride tudi v prostoru, kjer prebivate, če je v njem prevroče oziroma ste predolgo izpostavljeni previsoki temperaturi. Zato se takim situacijam izogibajte, poleti pa vsekakor poskrbite za led, ventilator ali klimatsko napravo.

6. Dehidracija

Če občutite žejo, to pomeni, da je vaše telo že prešlo v stanje dehidracije. Poskrbite, da boste ves dan pili dovolj tekočine in uživajte čim manj alkohola in kave, ki vodite k hitrejši dehidraciji. Naučite se prepoznati znake dehidracije in se s tem morda rešiti glavobolov in migrene.

Migrena je stanje, ki človeka dobesedne ohromi, naše poslanstvo pa je ljudem vračati mobilnost, zato vam rade volje pomagamo z nasveti, še posebej strokovnimi na področju terapevtskih izdelkov, zato vljudno vabljeni v naše prostore na Dolenjski cesti v Ljubljani, lahko pa nam tudi pišete na info@bauerfeind.si