Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Najboljša živila za ohranjanje spomina in zdravja možganov

Možgani so središče naših misli in dejanj. Ste vedeli, da tehtajo le približno 3% telesne teže, a porabijo do 17% naše energije in približno 20% celotnega kisika? Da bi ohranili ta zapleten organ v vrhunski formi, ga je dobro trenirati – razmišljati in opazovati tisto, česar običajno ne vidimo, se nenehno učiti novih stvari, reševati naloge, ki zahtevajo miselni napor itd. Če želimo imeti bolj jasen um, dober spomin in koncentracijo ter na splošno boljše možganske funkcije, združimo zdravo prehrano z dovolj hidracije, kakovostnim spanjem in vadbo. Tu je seznam superhrane za možgane:

Orehi
Orehi so na vrhu lestvice hrane za zdrave možgane. Zanimivo je, da so videti tudi kot možgani. Vsebujejo izjemno visoko vsebnost DHA, vrste omega-3 maščobne kisline, ki med drugim ščiti zdravje možganov pri dojenčkih, izboljšuje kognitivno delovanje pri odraslih in preprečuje ali zmanjšuje upad kognitivnih funkcij, ki se lahko pojavi s starostjo. Samo četrtina skodelice orehov na dan je dovolj, da v telo vnesete približno 100 odstotkov priporočene kisline DHA, zato vključite orehe v dnevni prigrizek ali obrok.

Borovnice
Vso jagodičevje je zdravo, a borovnice zasedajo prestol, ker vsebujejo najvišjo raven antioksidantov. Če se želite hitreje učiti in opravljati miselne naloge, naj navada uživanja borovnic za vmesni obrok postane vsakodnevna rutina. Raziskave so pokazale, da redno uživanje borovnic ne samo izboljšuje spomin in kognitivne možganske funkcije, temveč lahko tudi obnovi spomine.
 
Paradižnik
Paradižnik je kralj zdrave hrane zaradi visoke vsebnosti likopena, antioksidanta, ki mu daje rdečo barvo in ga je največ paradižnikovi lupini (petkrat več kot  vsredici. Številne raziskave so dokazale pomen likopena pri preprečevanju in boju proti različnim vrstam raka in srčnim boleznim, likopen pa je odličen tudi proti vsem vrstam starostne demence. Dobro je vedeti: biološka uporabnost likopena je bistveno boljša pri kuhanem kot surovem paradižniku; tudi pri kuhanju z maščobo, kot je olivno olje. Najboljši viri likopena so pasirani paradižniki ali paradižnikov koncentrat. Zato pogosteje kuhajte s paradižnikovo omako.

Brokoli
To “malo zeleno drevo” je polno vitaminov, antioksidantov in zdravil proti raku in je eno najboljših živil za možgane. Če vsakodnevno čutite pozabljivost, slabo koncentracijo, težave pri učenju itd., pogosteje vključite brokoli v svoj jedilnik. Številne raziskave so namreč pokazale, da brokoli pomaga ohranjati spomin in olajša učenje.

Soja
Soja je polna beljakovin in koristnih omega-3 maščobnih kislin, ki spodbujajo delo nevrotransmiterjev, pomembnih za izboljšanje spomina in umske prožnosti. Jejte kakovostne sojine izdelke s certifikatom: miso, tamari, tofu, tempeh, sojino mleko in sojin jogurt.

Temna čokolada
Temna čokolada – v idealnem primeru 70 odstotkov kakava ali več – vsebuje flavanoidne antioksidante, ki povečajo pretok krvi v možgane in ščitijo možganske celice pred staranjem. Prav tako lahko redno uživanje temne čokolade zmanjša tveganje za možgansko kap, zmanjšuje stres in zagotavlja energijo.

Zeleni čaj
Raziskave so pokazale, da lahko zeleni čaj preprečuje zmanjšanje acetilholina, ključne kemične snovi v možganih, pomembne za spomin in kognitivno delovanje, ki je primanjkuje bolnikom, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo.

Rožmarin
Rožmarin ima velik vpliv na spomin in koncentracijo, kar so vedeli že študentje v antični Grčiji in ga uživali pred izpiti. Če dnevno pijete rožmarinov čaj, bi lahko v trimesečnem obdobju izboljšali svoja spomin in koncentracijo za kar 30 odstotkov.

Opomba: Ta članek je zgolj informativne narave in ne nadomesti zdravniškega nasveta.