Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Za začetek zabaven poskus: zvijte sredinec navznoter in položite dlan naravnost na mizo. Zdaj pa dvignite palec, kazalec, mezinec. Ni težav, kajne? Zdaj pa poskusite dvigniti prstanec. Ne morete, ne? To pa zato, ker si mišico deli z mezincem in sredincem, torej ne more funkcionirati sam. To je le eno od dejstev o prstih, ki smo jih zbrali za vas v nadaljevanju članka.

Ena sama mišica: Če pomislite, česa vse so sposobni vaši prsti, je kar težko verjeti, da je v vsakem prstu le ena mišica, a je to res. Ena mišica premika vse zglobe prsta.

Možati moški: Več kot je testosterona, daljši so prstanci pri moških. Če pa gledamo na celotno populacijo, imajo ženske daljše kazalce.

Prstan: Zahodnjaki prstan nosijo na levi roki, ker je na levem prstancu vena amoris (ljubezenska vena), za katero so včasih verjeli, da je direktno povezana s srcem. Indijanci pa tradicionalno prstan nosijo na desni roki, saj se jim leva zdi neugodna, neprimerna. Židje pa svojim izbrankam prstan nataknejo najprej na kazalec.

Daljše je boljše: strokovnjaki so dejansko dokazali, da imajo najbolj uspešni moški daljše prstance od tistih manj uspešnih.

Matematični strokovnjaki: študije so pokazale, da so otroci z daljšimi prsti boljši pri matematiki.

Glejte, kako rastejo: Nohti na prstih na roki rastejo 4-krat hitreje kot na nogi. Najpočasneje sicer rastejo nohti na krajših prstih, najhitreje pa torej na sredincih.

Razlike in podobnosti: vemo, da imamo različne prstne odtise, ampak ali ste vedeli, da je le 1:1.000.000 možnosti, da ima še kdo enak jezični odtis kot vi? Zanimivo, je pa kar nekaj ljudi, ki sploh nimajo prstnih odtisov. Nihče ne ve, zakaj ne.

Urbana legenda: ni res, da nohti rastejo še po smrti. Nič ne raste, ko smo mrtvi. Mit pa izhaja iz dejstva, da se trupla skrčijo, koža pa se potegne nazaj, zato se zdi, da so nohti še malo zrasli.

Koncentracija: na konicah prstov je največja koncentracija receptorjev za dotik in temperaturo na koži. Konice prstov so zelo občutljive na temperaturo, teksturo, vlago, pritisk in vibracije.

Nohti so pokazatelj našega zdravja: pokažejo lahko na težave, kot so pomanjkanje mineralov ali vitaminov, težave z jetri, anemičnost. Pozorni smo na barvo nohtov in tiste male “lunice” na njih – kar kaže na kvaliteto kisika v krvi.

 

http://www.bukisa.com/articles/479711_40-amusing-and-interesting-facts-about-the-fingers
http://top10for.com/top-10-interesting-facts-fingers/
https://arorahandsurgery.com/2016/05/fun-facts-fingers/
http://www.deserthandtherapy.com/18-amazing-facts-about-human-hands/