Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dlani so eden od delov človeškega telesa, ki nas ločujejo od večine živali, menda izdajajo veliko o naši osebnosti, nekateri pa znajo iz njih celo napovedovati prihodnost. Malo smo pobrskali in vam predstavljamo 11 zanimivih dejstev o dlaneh in prstih.

DLANI IN PRSTI

 1. Pri eni tretjini vseh akutnih poškodb, ki jih obravnavajo na urgencah, gre za zgornje okončine. Dve tretjini poškodb zgornjih okončin pa se pripeti posameznikom v času aktivnosti, se pravi, ko še hodijo v službo. Pri športnikih pa ena četrtina poškodb zadeva roke in zapestja.
 2. Prste premikamo prek daljinskega upravljanja. No, načeloma je tako z vsemi deli telesa – kontrolni center so vedno možgani. So pa prsti posebni, saj v njih ni mišic. Mišice, ki premikajo prste, so namreč na dlani in višje na roki, na prste pa so pripete s kitami.
 3. Če imamo dlani dalj časa mokre, se nam naguba koža. Veste zakaj? Očitno gre za zadevo, povezano z živci. Če se ta živec pretrga, bo ta del kože ne le postal neobčutljiv, ampak se tudi gubal več ne bo, hkrati pa se tam tudi potili več ne bomo.
 4. V vsaki dlani je (bolj ali manj – ker smo ljudje različni, pa tudi različno se štejejo te stvari) 29 kosti, 29 sklepov, vsaj 123 poimenovanih ligamentov, 34 mišic, ki premikajo prste, 48 živcev, 30 arterij ipd.
 5. Sindrom karpalnega kanala (mravljinčenje in bolečina v roki) se pojavi pri 9 odstotkih žensk v starosti med 25 in 74 let.
 6. Moški imajo po navadi daljše prstance kot kazalce, ženske ravno obratno. Razlika nastane zaradi hormonov že v maternici.
 7. Je pa kazalec menda tisti prst, ki ga je „najmanj škoda“ – če bi morali izgubiti en prst in bi lahko izbirali, kazalec najmanj potrebujemo. Vseeno pa si najbolj pogosto zlomimo mezinčka. To pa zato, ker ni zaščiten kot drugi prsti, hkrati pa je njegova kost široka le kot svinčnik.
 8. Prsti so še bolj občutljivi kot oči. Na prstih je namreč res veliko receptorjev, ki pošiljajo sporočila možganom.
 9. 6% moških in 9,9 % ženske je levičarjev. Znanstveniki razlog pripisujejo genetiki, hormonom in razvoju, kljub temu, pa je 30-40% možnost, da bosta dva starša-levičarja imela otroka, ki ravno tako pisal z levo.
 10. Če imate roke pravilno postavljene, bo 56% tipkanja po tipkovnici računalnika opravila leva roka.
 11. Pokanje s členki prstov ne povzroča artritisa, kar je „ljudska modrost“. Bolj verjetno si je to izmislil nekdo, ki mu gre na živce ta zvok, saj gre le za pokanje malih plinskih mehurčkov med sklepi.

http://www.webmd.com/women/rm-quiz-handfacts
http://www.express.co.uk/life-style/top10facts/758074/Top-10-facts-about-hands
http://www.pravdareport.com/health/21-04-2006/79411-hand-0/
http://www.deserthandtherapy.com/18-amazing-facts-about-human-hands/
http://www.eatonhand.com/hw/facts.htm