Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Veste, da lahko glasba izboljša vaš tek za kar do 15%? Ker se bo počasi treba spraviti v gibanje, smo za vas zbrali nekaj zabavnih dejstev, povezanih s tekom. Upamo, da vas bodo prepričali, da si boste nadeli tekaške čevlje ali pa vsaj malo nasmejali oziroma naučili kaj novega.

 1. Tudi če ste res počasen tekač, boste na minuto porabili vsaj 10 kalorij. Se pravi, da boste v pol ure „pokurili“ polovico čokoladne tablice.
 2. Rekord v največ pretečenih maratonih v zaporednih dneh je 365! Belgijcu Stefaanu Engelsu je to uspelo leta 2011 pri 49 letih.
 3. Povprečen moški ima toliko maščobnih zalog, da bi lahko neprestano tekel 3 dni pri hitrosti 24 km/h.
 4. Čeprav ženske do leta 1972 niso smele nastopati na bostonskem maratonu, jih to ni ustavilo. Leta 1988 se je tako Roberta Gibbs skrila v grm, nato pa se pridružila tekačem in neuradno maraton pretekla v času 3:21:25 in s tem postala prva ženska, ki je to uspelo.
 5. Vsako leto se po svetu proda več kot milijarda parov tekaških čevljev.
 6. Glasba lahko vaš tek izboljša za do 15%! A le če ste določen tip tekača. Če se osredotočate navznoter, vam glasba najbrž ne bo pomagala … če pa motivacijo dobivate iz okolja, pa le povišajte glasnost in hitreje do cilja.
 7. V raziskavi so tekače spraševali, brez katere hrane ne bi mogli preživeti. Velika večina je odgovorila: »brez banan«.
 8. Neka druga študija pa je obravnavala londonske maratonce in ugotovila, da imajo moški tekači na dolge proge več testosterona kot ostali vrstniki. Vemo pa, kaj to pomeni: več spolne sle in večje število spermijev, boljše prostorsko zavedanje ipd.
 9. Ženskam prsi med tekom ne poskakujejo le gor in dol, ampak se premikajo v zapleteni obliki osmice – brez podpore pa bi se lahko zaradi tega povesile.
 10. Tek nam lahko doda do tri leta življenja in do 30% zmanjša riziko smrti na splošno, 45% zmanjša smrt zaradi srčnih težav ali kapi, v primerjavi z ne-tekom.
 11. Veliko ljudi pravi, da tek škoduje kolenom. Pa temu ni tako. Študija na 75.000 tekačih in 15.000 sprehajalcih je leta 2013 pokazala, da so imeli prvi precej manjše tveganje za razvoj artritisa kot drugi.
 12. Na antičnih olimpijskih igrah maraton ni bil del programa. Prvič se je to zgodilo leta 1896 v Atenah, ko so tekli od Marathona do Olimpijskega stadiona.

Žal k teku spadajo tudi poškodbe, bolečine in druge težave. Takrat pridejo prav opornice in ortoze. Pri Bauerfeindu imamo najboljše. Hkrati pa smo vam na voljo tudi za strokoven nasvet, zato ne oklevajte, in se kar oglasite pri nas. https://www.bauerfeind.si/proizvodi/

 

VIRI:
http://www.agoga.com.au/running-facts/
https://therunningbug.com/fitness/motivation/10-fun-facts-about-running
http://www.health.com/fitness/7-surprising-facts-about-running
http://www.runtothefinish.com/28-interesting-running-facts/
http://halfcrazymama.com/2013/02/07/fun-facts-about-running/