Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hibiskusov čaj je eden tistih, ki ga pogosto opazimo na prodajnih policah, a je velika verjetnost, da ga nismo nikoli poskusili. Škoda, saj ima veliko zdravju koristnih lastnosti: ne vsebuje kofeina, sladkorja, deluje proti-vnetno, je izrazit antioksidant, pomaga pri uravnavanju prebave, spodbuja cirkulacijo, zmanjšuje holesterol in pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Ni pa odličen le za zdravje, hibiskus je koristen še za več stvari – spoznajte ga!

1) Hibiskus je v resnici grmovnica, ki raste v tropskih in subtropskih podnebjih, v toplih okoljih. V različnih kulturah ima različne pomene. Hibiskus je nacionalni simbol Haitija, hindujski simbol boginje Kali v indiji, nacionalni cvet Malezije in Južne Koreje, na Havajih pa se ga uporablja z sporočanje, ali ste samski ali v zvezi.

2) Kakšen okus ima hibiskusov čaj – naj vas njegova reputacija, da je kisel, ne prestraši. Podobno kot brusnični sok, ima tudi hibiskus poseben okus – morali ga boste večkrat okusiti, da se boste odločili, za kakšen okus gre v resnici. Ljudje ga najpogosteje pijejo tako, da ga kombinirajo s sestavinami močnih okusov, kot so ingver, cimet, muškatni orešek … in na vse to dodajo tudi nekaj medu ali stevije.

3) Vse zdravju koristne lastnosti hibiskusa: pomaga pri hidrataciji, blaži vnetja v telesu, je bogat z vitaminom C, krepi imunski sistem, izboljša prebavo, spodbuja boljšo prekrvavitev, pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšuje vrednost holesterola, je bogat z antioksidanti, blaži menstrualne motnje. Ob vsem tem velja omeniti tudi, da je izvrsten tudi kot anti-stresna terapija.

4) Lahko se ga uporablja tudi za lepoto. Stres in razna onesnaženja iz okolja negativno vplivajo na kakovost kože, hibiskus pa je poln antioksidantov, ki pomagajo koži, zaradi česar ga je dobro piti.

Kljub vsemu bodite malce previdni pri pitju. Hibiskus je lahko nevaren za nosečnice, če bi ga pile v resnično velikih količinah, pa lahko tudi toksičen za jetra. Zato je pomembno biti pozoren in zmeren in nikakor ne konzumirati več kot ene šalice na dan. Tudi vsebino tega članka jemljite kot informativnega značaja in ne kot nadomestilo strokovnega zdravstvenega nasveta.