Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Do pred kratkim je bila prava redkost videti tekača na uri joge ali popularne izvedenke baleta – barre. Ampak zakaj je danes to trend v porastu? Odkar je na YouTube postal popularen iskalni pojem »joga za tekače«, se po celem svetu pojavlja vedno več tekačem prilagojenih vadb joge. Zakaj pa ne: tako joga kot vadba barre tekače ohranjata fizično in mentalne zdrave, hkrati pa jim pomagata pri preprečevanju poškodb. Poglejmo nekaj prednosti obeh za tekače.

1. MOČNEJŠE MIŠICE – Tekači med tekom v resnici počnejo veliko več kot le tečejo. Zato je seveda dobro, da imajo močne različne mišice. Vadbe barre delajo na mišicah trupa, saj od začetka do konca ure krepijo trebušne mišice. »Jedro« je ena najpomembnejših skupin mišic za tek – raziskave so potrdile, da se močnejše jedro odraža v višji kvaliteti teka in večji vzdržljivosti pri njem. Tudi joga se osredotoča na krepitev jedra, majhne balansne pozicije pa dodatno krepijo še drobne, a pomembne mišice v sklepih, nogah in telesu, kar bo prispevalo k hitrejšemu in učinkovitejšemu teku.

2) IZOGIBANJE POŠKODBAM – Raztezanje je zelo pomembno, ker pomaga pri fleksibilnosti telesa, preprečuje poškodbe in spodbuja hitrejše okrevanje. Joga pomaga raztegniti mišice v prsih in kolkih ter okrepiti trup, zadnjico in zadnjo ložo, kar bo prispevalo k boljši drži telesa. Ker tak opri jogi kot pri vadbah barre ne “sedijo” na sklepih, bodo med njimi tekmovalci dobro počivali.

3) KREPITEV DUŠEVNE MOČI – Še posebej med maratonom je pomembno ostati “močan” v glavi. Ko nas telo začne boleti, moramo prilagoditi dihanje in psihično moč, da bi prenesli preizkušnjo. Medtem ko so splošno znane duševne koristi joge, vas vadbe barre umaknejo iz območja udobja. Ure barre so v bistvu neudobne od začetka do konca, kar je lahko podobno teku. Tu telo dobi pridobi veliko fizičnih koristi od vadbe, te pa se sčasoma spremenijo tudi v  duševne koristi. Osredotočanje na dihanje in formo bo prispevalo k združevanju uma in telesa