Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Študije kažejo, da tri četrtine voznikov med vožnjo sedi nepravilno in celo nerodno. Najpogosteje se to nanaša na naslon za glavo, ki je nastavljen prenizko. Poleg tega vozniki pogosto spustijo svoje sedeže prenizko in zaradi tega so njihovi hrbti preveč upognjeni.

Sedenje v avtomobilu, še posebej za volano, predstavlja veliko obremenitev vratu ter zgornjega in spodnjega dela hrbta. Varnost je seveda na prvem mestu, a če ste v sedežu preveč zleknjeni ali pa preblizu armature, lahko to pomeni hujše poškodbe pri manjših ali večjih nesrečah.

Sproščen položaj za volanom ni le nepravilen, dolgoročno vodi tudi v okvare hrbtenice, nepravilno sedenje pa lahko povzroči tudi trajne poškodbe živcev in mišično-skeletnega sistema. Prav tako lahko bolečine v hrbtu povzroča pogosta vožnja na dolge razdalje. Tu je največkrat težava v dolgem pritiskanju na hrbtenico, ki ga povzroča nenaravno sedenje v avtomobilskem sedežu. Zato strokovnjaki za ergonomijo tako poudarjajo pomen pravilnega sedenja.

Iz tega razloga je lahko pametno na sedež namestiti dodatni ledveni naslon, ki zagotavlja pravilnejši položaj hrbta in hrbtenice in s tem zmanjšuje pritisk pri sedenju ter s tem olajša dolgotrajno sedenje v avtomobilu.

Ali veste, kako pravilno prilagoditi sedež v avtomobilu?

1. Najprej sedež potisnite čisto nazaj in ga spustite kolikor se da k tlom. Naslon mora biti pod kotom približno 110 stopinj, kar pomeni le malce položen.
2. Dvignite sedež do višine, s katere boste dobro videli instrumente in cesto ter poskrbite, da bodo kolena poravnana z boki.
3. Premaknite sedež naprej tako, da lahko udobno pritisnete na stopalke do konca, noge in stopala pa se ne smejo popolnoma iztegniti.
4. Preverite naslon in ga ponovno prilagodite. Rahlo nagnjen sedež zmanjša pritisk na spodnjem delu hrbta.
5. Nastavite naslon za glavo tako, da je njegova višina na višini glave.