Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stres je pač del vsakdana in najbolj neprijeten, kadar situacije, dogodki ali misli postanejo grozljivi, zaskrbljujoči ali povzročajo anksioznost. Majhen odmerek stresa je sicer normalen, celo “zdrav” in pomaga ljudem doseči cilje. Stres je višji v velikih mestih, kar je logično glede na naglico in način življenja tam. Ampak tudi tam lahko stres hitro in enostavno zmanjšamo. Dovolite, da vam predstavimo 8 takih trikcev.

1. Dihajte
Poskusite narediti tri globoke vdihe in izdihe zaporedoma. To vam bo pomagalo do takojšnjega umirjanja. Pet sekund noter, pet ven in upočasnili boste ritem utripanja srca in umirili stresne hormone.

2. Masaža
Ko vam gre vse na živce, poskusite z masažo. Sami si 20 do 30 sekund masirajte območje med palcem in kazalcem, saj lahko to zmanjša stres za kar 40 odstotkov. Utrujenost in stres vplivata na izločanje tako imenovane mlečne kisline, kar je glavni razlog, da čutimo napetost in krče v mišicah. Ko pritiskamo na določene akupresurne točke, se napetost mišic zmanjša, vezi se raztegnejo in sprostijo, s tem pa se samodejno izboljša cirkulacija in strupi se hitro izločijo iz telesa.

3. Glasba rešuje
Iz torbe vzemite slušalke. Vključite jih v mobilnik ali računalnik in zavrtite svojo najljubšo pesem ali zvrst glasbe. Zaprite oči in poslušajte. Čeprav velja pravilo, da klasična glasba še posebej sproščujoče vpliva, vas bo vsaka melodija, ki jo imate radi, v trenutku naredila srečnejše in bolj sproščene.

4. Spijte zeleni čaj
Univerza v Londonu je izvedla študijo, v kateri je 75 prostovoljcev spilo skodelico zelenega čaja, preden so se soočili z dvema izjemno stresnima nalogama. Ugotovili so, da je tistim, ki so spili čaj, padla raven kortizola (to je hormon, ki med drugim vpliva tudi na raven stres) do 47 odstotkov v primerjavi s 27 odstotki pri tistih, ki pred opravljanjem naloge niso spili zelenega čaja.

5. Pojejte malo črne čokolade
Zdaj je tudi že znanstveno dokazano, da čokolada, tista temna, pomaga pri lajšanju stresa. Raziskovalci so v zborniku Journal of National Academy of Sciences objavili rezultate raziskave, ki pravijo, da nekatere sestavine kakava sprostijo krvne žile, kar pomeni, da se žile razširijo, tlak se zmanjša in puf – nič več stresa. Torej, poiščite temno čokolado z veliko kakava, saj je boljša in učinkovitejša pri odpravljanju stresa kot mlečna čokolad,  in seveda ne pretiravajte.

6. Štejte
Sliši se preprosto in tudi je, a počasno štetje od 1 do 10 in nazaj res deluje. Z osredotočanjem na številke prisilite svoje možgane, da »pozabijo« na stresne misli in občutke.

7. Smej se
Smeh ali pa le pričakovanje, da vas bo nekaj nasmejalo, drastično zmanjša raven hormonov, ki se jim sicer lahko »zahvalimo« za stres. Pojdite na YouTube in poiščite videoposnetek, za katerega veste, da vas bo nasmejal. Med smehom vdihnemo več zraka, bogatega s kisikom, zaradi česar se v telesu zviša raven endorfina, ki nas sprosti.

8. Citrusi so zakon!
Raziskave so pokazale, da živila, bogata z vitaminom C, kot so citrusi, spodbujajo nižjo proizvodnjo kortizola. Zato je idealen prigrizek, ki bo vašemu telesu pomagal pri borbi proti stresu, sadna solata s citrusi ali sok iz agrumov.