Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kdo od nas si ne želi vsako jutro  po zvoku budilke še malo vrniti v posteljo in preložiti vstajanje in začetek tekmovanja z nalogami dneva? Kadar je jutro temno, sivo in deževno, je prebujanje še težje, slaba volja pa zna biti prisotna kar cel dan. Čeprav se to morda sliši banalno in razvajeno, so razlogi vseeno lahko tudi globlji in tudi znanstveno razloženi – z izrazom »meteoropatija«.

Meteoropati so ljudje, ki fizično občutijo spremembe v atmosferskem tlaku in vlažnosti zraka, temperaturi, vnaprej čutijo sezonske spremembe ali prihod juga oziroma burje. Meteropatija je opredeljena kot skupina simptomov in reakcij, ki se kažejo pri spremembi enega ali več meteoroloških dejavnikov. Vendar pa je meteropat oseba, pri kateri se zdravstvenih težave ali poslabšanje osnovne bolezni redno manifestirajo ob povezavi s slabim vremenom. Statistično gledano so to večinoma ženske v srednjih letih, starejše osebe in kronični bolniki; gledano skupno, pa je meteoropat vsak tretji prebivalec našega planeta.


Kateri simptomi spremljajo meteropatijo?

– psihološki: utrujenost, nenadna nihanja razpoloženja, zmanjšana koncentracija, razmišljanje in koordinacija, pomanjkanje občutka, razdražljivost, apatija in motnja spanja;
– fizični: glavoboli, migrene, slabost, omotica, diareja, revmatična bolečina, bolečine v predelih preteklih poškodb in bolečine v mišicah;
– poslabšanje bolezni srca v obliki pospešenega srčnega popuščanja, občutka zgage, zvišanega krvnega tlaka;
– pri srčnih bolnikih, starejših in kadilcih, povečana frekvenca srčnih in možganskih kapi;
– pri ljudeh s pljučnimi boleznimi povečana frekvenca  astme in vnetja bronhijev, pljuč;
– pri ljudeh s kamni: povečanje pogostosti vnetij ledvic in žolča, zlasti ponoči in zgodaj zjutraj;
– gastritis in bolečine v trebuhu zaradi razjed na želodcu ali dvanajstniku.

Obstajata dve glavni vrsti meteropatije:
1. Pri zdravih osebah pride do primarne ali osnovne meteropatije v obliki nihanj razpoloženja, utrujenosti telesa ali bolečine med časovnimi spremembami,
2. Sekundarna meteropatija je, kadar se poslabšajo nekatere že prisotne bolezni (visok krvni tlak, bolezen srca in pljuč, vnetne in / ali degenerativne bolezni mišično-skeletnega sistema).

Kako odpraviti negativne simptome meteropatije?
1. Dober predpogoj za ublažitev je zdrava in pravilna prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, ob zadostni količini vode in dovolj spanca.
2. Redno spremljanje biometričnih napovedi in ravnanje v skladu z navodili.
3. Kronični bolniki morajo redno jemati predpisana zdravila in se, če se situacija zaradi vpliva vremena poslabša, posvetovati z zdravnikom.
4. Koristno je vsak dan biti telesno aktiven vsaj pol ure.