Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PRVO SREČANJE ROČNIH KOLESARJEV

   IN ZAČETEK GIBANJA ZAVRTIMO SLOVENIJO

KRANJSKA GORA, 30.5.2015 – Prvega srečanja ročnih kolesarjev, članov Zveze paraplegikov Slovenije, se je udeležilo 17 kolesarjev. Trasa, ki je vodila po urejenih in varnih kolesarskih poteh v okolici Kranjske gore, je bila prilagojena fizični kondiciji udeležencev. Na koncu pa se je na števcih nabralo zavidljivo število kilometrov. Vtisi udeležencev so več kot pozitivni. Strinjajo se, da srečanje ni bilo zadnje, saj tovrstna srečanja pripomorejo k večji motivaciji do gibanja ter k izmenjavi izkušenj. Ročna kolesa so velik finančni zalogaj, proizvajalcev v Sloveniji ni, zato je kakršenkoli nasvet nadvse koristen.

 

Srečanje je prvo v nizu dogodkov, ki napovedujejo veliko poletno akcijo Zavrtimo Slovenijo. Akcijo, v sodelovanju z Zvezo paraplegikov, organizirajo ročni kolesarji KK Tuš-Bauerfeind. V Sloveniji je namreč skoraj 200.000 invalidov, med katerimi se jih le nekaj odstotkov ukvarja s športom. Zato so se ročni kolesarji odločili spodbuditi invalide (in ostale) h gibanju  in promovirati parakolesarjenje in šport invalidov.

Vse, ki bi se radi seznanili z ročnim kolesarjenjem, tako že zdaj vabijo, naj se jim pridružijo na naslednjih dogodkih: Maraton Franja (12.-14.6.), Scottov kolesarski dan (20.6.) in Tušev tek barv (24.6.). Kolesarji bodo namreč na teh dogodkih odgovarjali na vprašanja in z nasveti pomagali pri prvem srečanju z ročnim kolesom.

Zadnji teden v avgustu pa se bo skupina ročnih kolesarjev v družbi nekaterih naših najboljših poklicnih in amaterskih kolesarjev v okviru akcije Zavrtimo Slovenijo odpravila še na turnejo po Sloveniji. Na petdnevni poti od Kopra do Lendave bodo zbirali sredstva  za nakup ročnega kolesa in otroškega prilagojenega kolesa, ki bosta na voljo Inštitutu RS za rehabilitacijo Soča, ter organizacijo športnih motivacijskih kampov za mlade invalide, ki jim bodo omogočali kakovostne začetke aktivnega športnega življenja. V zadnjem tednu meseca avgusta bodo parakolesarji  v akciji Zavrtimo Slovenijo. V petih  dneh, v petih  slovenskih mestih,  pet  rekreativnih dogodkov. Tako bodo skupaj s kolesarji iz slovenskih  kolesarskih in športnih klubov ter društev zavrteli pedala v Kopru (24. 8.2015), Ljubljani (25.8.2015),  Kranju (26.8.2015), Celju (28.8.2015), prireditev pa zaključili  v Lendavi (29.8.2015).

V ta namen je  bila s 1.5.2015 odprta tudi linija za sms-donacije. SMS sporočilo s ključno besedo KOLO1 ali KOLO5 pošljete na številko 1919 in prispevali boste 1 oz. 5 EUR  za nakup ročnega kolesa, ki bo na Univerzitetnem inštitutu za rehabilitacijo Soča namenjen poškodovancem za prve korake v svet gibanja in kolesarjenja.

(Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev telekoma slovenije, izimobila, debitela, tušmobila in simobila. Pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi sms-donacija so objavljeni na spletni strani http://zveza-paraplegikov.si.)

 

Anka Vesel

Kolesarska sekcija Zveze paraplegikov in članica KK Tuš Bauerfeind